Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldgods från länet har påträffats i beslaget som gjordes i Frihamnen

Fyra av den senaste tidens inbrott i länet och fyra inbrottsförsök misstänks de två männen som greps i Frihamnen i förra veckan ligga bakom. Det har blivit träff på två smycken som försvunnit i Jämtland och nu sitter männen anhållna.

Annons

Det var förra veckan som två män påträffades i en bil i Frihamnen i Stockholm. Bilen hade observerats i samband med det första i raden av flera villainbrott i Kramfors den senaste tiden och polisen där hade noterat registreringsnumret så polisen runt om i landet skulle hålla ögonen öppna.

När Stockholmspolisen stoppade bilen var den på väg från landet med en färja. I bilen fanns förutom två män även fullt med guldsmycken, samma sorters föremål som rapporterats stulna från en rad inbrott som skett i Västernorrland och Jämtland.

Männen, som är 20 och 37 år gamla och utländska medborgare, fördes till Sundsvall greps, anhölls och sitter sedan helgen häktade under tiden förundersökningen bedrivs för att reda ut hur många inbrott som männen misstänks ligga bakom.

– För oss är det i dagsläget fyra fullbordade inbrott och fyra inbrottsförsök från Sveg upp till Östersund, säger Lars-Ola Olofsson, polisassistent i Östersund.

Det är i princip uteslutande guld- och smyckesföremål som försvunnit vid inbrotten. Och under tisdagseftermiddagen anlände allt stöldgods som fanns i bilen till Västernorrland där Bo Nordqvist, förundersökningsledare vid polisen i Kramfors leder utredningen.

– Vi har precis fått upp beslaget och nu ska vi reda ut vilka målsägande vi har, säger han.

Det gäller att jämföra godset med det som är anmält stulet och i många fall måste de som blivit av med smycken titta på det för att det ska kunna utredas, så han räknar med att utredningen kommer att ta tid.

– Vi har fått träff på två ringar med gravyr från inbrott i Jämtland än så länge, säger Bo Nordqvist.

I dagsläget är det Västernorrland som leder förundersökningen

– Sedan får vi se beroende på var det blir flest träffar på stöldgodset, säger Nordqvist.

Västernorrland har haft en inbrottsvåg under senare delen av oktober och Jämtland har varit drabbat sedan den 30 oktober och fram till förra veckan. Men Bo Nordqvist uppger att inbrott som skett på liknande sätt rapporteras även från Gävleborg.

I både Västernorrland och Jämtland hade liknande vittnesobservationer gjorts i samband med inbrotten: tre män och en bil. Men någon tredje man har polisen inte fått tag på än, uppger Bo Nordqvist.

Mer läsning

Annons