Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöld och vandalisering på Kupan i Östersund

Genom anonyma brev fick Kupan i Östersund tips om att några som arbetat ideellt har tagit gåvor från verksamheten och sedan sålt dem på internet. Nu har stölderna polisanmälts.

Kupan har också anmält vandalisering som upptäcktes i början av veckan.

Annons

– Det är så trist. Vi är beroende av alla dem som arbetar ideellt för oss. Det är väldigt tråkigt att någon gör så här, säger Lena Gråberg, ordförande i Röda korsets Storsjökrets.

– Vi har flera hundra som arbetar ideellt och gör ett fantastiskt jobb. Jag tror det här handlar om att någon inte tänkt sig för.

Genom anonyma brev och även antydningar från några inom verksamheten kom det fram att gåvor, som lämnats in till Kupans verksamhet, stulits och lagts ut till försäljning på auktionssajten Tradera.

– Det är inte okej. Det är därför vi har polisanmält det, säger Lena Gråberg.

Ännu så länge så är omfattningen av stölderna inte känd, och ett antal personer har fått sluta arbeta ideellt för organisationen.

– Jag vet inte hur mycket saker det handlar om. För oss är det här inte en fråga om beloppet, det handlar om principen. De som lämnar saker till oss gör de för att de vill hjälpa till, de ska kunna känna att hjälpen går dit det ska, säger Lena Gråberg.

– Det finns tydliga regler som vi måste följa. Vi får till exempel inte ens ge bort, det som människor lämnat till oss, till andra liknande verksamheter.

Men inte nog med stölderna.

I måndags när hon kom till lokalerna på Bangårdsgatan på Söder i Östersund möttes hon av en väldig röra. Många lämnar lådor, säckar med kläder och saker utanför lokalerna och någon hade varit och rivit i grejorna.

– Det låg kläder ute på trottoaren, säger Lena Gråberg.

Händelsen har polisanmälts som skadegörelse.

– Vi har problem med att människor lämnar saker när vi inte har öppet. Det är inte meningen att de ska finnas lådor och säckar utanför lokalerna. Men jag har aldrig varit med om att någon är och rotar bland grejerna. Vi har ingen aning om något stulits eftersom vi inte vet vad som lämnats där, säger Lena Gråberg.

Hon berättar att kvalitetssäkring är viktig inom Röda korset.

– Vi håller på att se över det. För att arbeta hos oss ska man gå en utbildning, och det får inte ha gått för lång tid mellan gångerna, säger hon.

Under dagtid på veckodagar har de öppet för inlämning av sådant som människor vill skänka. På lördagarna är butiken också öppen och även kaféverksamheten.

– Jag antar att någon var här och rotade under lördagskvällen eller söndagen, när ingen var här.

Just nu håller de på att diskutera möjligheterna med hyresvärden om att sätta upp ett staket eller göra någon annat för att undvika skadegörelse på det sättet i framtiden.

– Men inget är klart än. Vi vill vara en fantastisk Kupa och att de som lämnar saker till oss måste veta att det hamnar i rätt händer, säger Lena Gråberg.

Mer läsning

Annons