Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholms tingsrätt får avgöra fri-skolesatsning i Östersund

Östersunds kommun tycker inte att Skolinspektionen ”vägt in och/ eller redovisat” grunderna till varför kommunens bedömning att det inte passar att utöka friskolan Prolympia är felaktigt.

Annons

I början av december godkände Skolinspektionen att friskolan Prolympia får starta förskola samt grundskola årskurserna ett till fem samt att de ska få bidrag för det.

Prolympia, som ägs av Ulno AB, driver sedan några år tillbaka en fristående högstadieskola i Östersunds kommun. Tanken att Prolympia till hösten ska ha 40 barn i förskoleklass och 240 elever i årskurserna 1 till 5, som LT tidigare skrivit.

Skolinspektionen anser inte att utökningen på Prolympia ger påtagligt negativa följder på lång sikt både för elever och skolväsendet i övrigt, skriver Östersunds kommun i överklagan.

Björn Sandal, s, ordförande i barn- och utbildningsnämnden:

– Det handlar om totalt 280 elever varav 240 redan går inom befintlig skolverksamhet.

Beslutet ställer till det med kommunens skolplanering i och med att de barn de redan har i den kommunala verksamheten och planerat för kanske inte kommer att gå kvar i den kommunala skolan, anser han.

När barn- och utbildningsnämnden tog upp ärendet om en överklagan yrkade Jananders Mattson, m, på att förslaget att överklaga skulle avslås. Voteringen fick resultatet sex röster för en överklagan och fem emot.

Mer läsning

Annons