Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm hämtar inspiration i Östersund

/
  • I slutet av mars 2009, trots bygget av Certus pågick för fullt och inga verksamheter flyttat in ännu, var en grupp på studiebesök i huset. Länspolismästare Stephen Jerand visar bland andra Hans Spets, länsstyrelsen Stockholm, och Patrik Åhnberg, Stockholm stad, runt.

Olika aktörer i Stockholm arbetar i ett projekt som ska bli en ny samverkanscentral.

I omgångar har de varit i Östersund för att titta på Certus.

Annons

Det är bland andra SOS Alarm, Trafik Stockholm, Storstockholms brandförsvar, SL, Trafikverket, Södertörns brandförsvar, Stockholmstad och länsstyrelsen som driver ett projekt som ska mynna ut i byggandet av en gemensam räddnings- och katastrofledningscentral på Kungsholmen i Stockholm.

Inblandade aktörer har varit på studiebesök på många ställen i och utanför Sverige, varav Certus är ett.

– Certus är väldigt intressant då polisen har varit så drivande i arbetet och fått med alla blåljusverksamheterna, säger Ola Slettenmark, chef Storstockholms räddningscentral.

Han var bland annat i Östersund i början av året.

– Det är bra att vara på plats och se hur de jobbar där och hur man löst olika frågor, säger Ola Slettenmark.

Deras plan är att den nybyggda ledningscentralen ska stå på plats i augusti 2014. Men ännu är det inte helt klart exakt vilka av alla aktörer som är delaktiga i projektet som ska in det nya huset.

– Genom centralen hoppas vi på att öka samverkan både under en insats och i det dagliga arbetet. Vi vill också skapa ett mervärde för medborgarna genom att komma ut med rätt och bra information när något händer, säger Ola Slettenmark.

Mer läsning

Annons