Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor på is

/
  • Lille Olle Sjöblom,  2 år, gjorde sin premiärtur på den hala isen. Och det var svårt, men roligt.  Foto: Håkan Luthman
  • Isabelle Norman tog hjälp av ett bandymål för att hålla balansen. Med hjälp av det gick det som en dans att ta sig runt på isen.Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman

En studie av WHO har visat att 67 procent av de svenska barnen tittar på tv minst två timmar om dagen. Men för dem som vill ha en aktiv fritid finns det alternativ. Att åka skridskor till exempel.

Annons
Andelen fysiskt inaktiva barn ökar såväl i Sverige som i resten av världen.
Studien från WHO från 2001–2002 visar också att inaktiviteten ökar ju äldre barnen blir. Andelen 11-åringar som rörde tillräckligt mycket på sig var 44 procent av pojkarna och 36 procent av flickorna.
Vid femton års ålder hade andelen sjunkit, och bara 33 procent av pojkarna och 26 procent av flickorna var tillräckligt aktiva.
Men det finns saker att göra för de som vill och orkar. Rolig motion där barnen får röra på sig tillsammans med mamma och pappa.
– Mina barn håller inte på med så mycket fritidsaktiviteter, men vi brukar åka skridskor och skidor tillsammans i stället, säger Karin Norman.
Hon var i söndags i Z-hallen för att åka skridskor tillsammans med sina båda barn Isabelle och Billy.
– Det är viktigt att barnen får röra på sig, de sitter så mycket ändå, säger hon.
Och familjen Norman var inte ensamma. Isen var full av barn, både stora och väldigt små, och vuxna som åkte med varierad säkerhet.
Några höll sig i ett bandymål för att ta sig fram, andra gjorde vant piruetter på isen. Skratt blandades med gråt vid oväntade vurpor, och hjälmarna var många.
– Det är första gången vi är här. Hilda längtade efter vintern så då åkte vi hit. Olle som är två är egentligen för liten för att åka, men han ville så gärna, säger Malin Sjöblom.
I händerna har hon Olle, 2 år, som är ute på sin premiärtur. Men det är svårt att stå på skridskorna. Ännu svårare är det att ta sig framåt, så mamma Malin får dra.
– Vi är mycket aktiva i vår familj. Vi brukar åka både skidor och skridskor tillsammans. På vintern har vi en liten skridskobana nära där vi bor, så dit brukar vi gå. Det är så bra med närheten, säger Malin Sjöblom.

Mer läsning

Annons