Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stigs pensionsförsäkring sjönk trots börsuppgång

/
  • ”Det är viktigt att som konsument sätta press på försäkringsbolagen”, säger Stig Forsman.  Foto: Håkan Luthman

När Stig Forsman öppnade årsbeskedet från Länsförsäkringar blev han rasande. Trots börsrallyt under 2009 har värdet på hans pensionsförsäkring minskat med över 2 000 kronor.

– Hur kan det vara möjligt? Säger han.

Annons

Stig Forsman är en av många länsbor som sparar i en traditionell pensionsförsäkring hos Länsförsäkringar. Det har han gjort sedan 1991 och om två år planerar han att gå i pension.

– Det känns som att de nästan stjäl pengar av folk, säger han.

2009 vände aktiemarknaden och Stockholmsbörsen hade en uppgång på nästan 44 procent, enligt Dagens Industri. Men de som pensionssparar hos Länsförsäkringar har inte fått ta del av börsrallyt.

Under större delen av året låg deras återbäringsränta på noll procent. Och inte förrän i november höjdes återbäringen från noll till fem procent.

– Med de förutsättningar som fanns under förra året är det en skandal. De är professionella placerare som ska kunna sin sak, säger Stig Forsman.

De som sparar i Länsförsäkringars traditionella pensionsförsäkring har en garantiränta på tre procent. Men för Stig Forsman har den garanterade avkastningen ätits upp av administrativa avgifter och skatt. Och istället är den totala värdeutvecklingen negativ – minus 2 000 kronor.

– Det är magstarkt att ta lika stora administrationsavgifter trots den dåliga värdeutvecklingen.

Stig Forsman kontaktade Anna-Karin Kask, vd för Länsförsäkringar i Jämtland, för att få en förklaring till det dåliga värdebeskedet.

– Hon förklarade att de så här i efterhand gjort en felbedömning och gått över till aktieplaceringar för sent, säger han.

Men han tror inte alls på att det handlar om oskicklighet från placerarnas sida.

– De ville låsa in pengarna på grund ombildningen till ett vinstdrivande aktiebolag.

Nu vill han uppmana andra konsumenter och försäkringstagare att se över sina pensionsförsäkringar.

– Jag har han funderat på att byta bank. Men jag får inte flytta pensionsförsäkringen i dagsläget.

Mer läsning

Annons