Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftet satsar fyra miljoner på barn och ungdomar

Stiftstyrelsen för Härnösands stift föreslår fullmäktige att avsätta fyra miljoner kronor för barn- och ungdomsprojekt de kommande två åren.

Annons
Två miljoner satsas vardera åren 2009 och 2010.
Pengarna ska fördelas till församlingar i stiftet som startar projekt för barn och ungdomar. Det handlar både om utveckling av redan befintlig verksamhet men också om start av helt nya projekt.
Enligt förslaget ska det också byggas upp ett nätverk mellan församlingarna kring barn- och ungdomsverksamhet för att inspirera och ta tillvara goda exempel. Under två år kommer stiftet att ha en projektanställd handläggare för att arbeta med barn- och ungdomssatsningen.
- Det här är ett område som vi anser viktigt och har jobbar en hel del med redan nu. Vi har bland annat drivit ett lyckat konfirmandprojekt, som är lite av förebild för det arbete vi står inför nu. I Svenska kyrkan ska barn vara sedda, säger Sven-Erik Fjellström, i ett pressmeddelande.
Stiftsstyrelsen vill även öppna en familjerådgivning i Jämtland/Härjedalen och föreslår fullmäktige att fatta beslut om det.
- Det finns redan familjerådgivning i andra delar av stiftet men nu vill man utöka det, säger pressekreterare Kajsa Åslin, efter styrelsens sammanträder på tisdagen.
Det har tidigare funnits en familjerådgivningsbyrå i Östersunds församling. Men den försvann för ungefär 15 år sedan.
- Behovet finns. Familjerådgivning i kyrkans regi kan bli bredare än andra rådgivningsbyråer i och med att själavård också kommer med, säger Kajsa Åslin.
Rekryteringen av en rådgivare är redan igång och tanken är att en ny rådgivningsbyrå ska starta nästa år.
I församlingarna Stugun, Borgvattnet, Hällesjö- Håsjö vill man nu gå samman till ett gemensamt pastorat. De tre församlingarna ska dock fortsätta verka som egna församlingar. Klövsjö och Rätans församlingar har önskemål om att gå ihop till en församling, det har också Hede, Vemdalen och Storsjö församling. Samtliga organisationsförändringar föreslås börja gälla från 1 januari 2010. Härnösand stiftstyrelse har inget att säga mot förslagen, enligt sammanträdet på tisdagen.
Fullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet om förslagen när de sammanträder 27-28 oktober.

Mer läsning

Annons