Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sterilisering ingen prioritet för landstinget

Möjligheten till sterilisering ser mycket olika ut i landstingen. I Östergötland får patienten betala över 10 000 kronor för operationen. Jämtland är ett av de två landsting i landet som inte erbjuder sterilisering överhuvudtaget, och ingen förändring verkar vara i sikte.

Annons

Som en form av preventivmedel väljer några tusen personer att sterilisera sig varje år. Det kan till exempel vara människor som inte vill ha fler barn.

Men förutsättningarna skiljer sig markant åt mellan landstingen, rapporterar SR Ekot. Medan patientavgift gäller som betalning i hälften av landstingen, tar nu allt fler landsting ut högre avgifter. Enligt en enkät som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjort är Östergötland dyrast med en avgift på 13 200 kronor för kvinnor och 10 400 kronor för män. Även Sörmland, Västerbotten och Kalmar tar ut avgifter på över 5 000 kronor.

Jämtland och Värmland vägrar att genomföra sterilisering om det inte finns medicinska skäl. I ett yttrande menar Socialstyrelsen att det här strider mot rätten i hälso- och sjukvårdslagen att få sterilisera sig. JO håller nu på att utreda frågan.

Möjligheten till sterilisering i Jämtland togs bort av besparingsskäl, och landstingsrådet Robert Uitto (S) ser ingen anledning att ompröva frågan i nuläget. Han menar att situationen ser olika ut i olika landsting, och att man måste titta på vad länets invånare har största behov av.

– Här har vi satsat extra på hjärtsjukvården och barn- och ungdomssjukvården. Det är en fråga om pengar och prioriteringar, särskilt nu när vi tappade 18 miljoner i statsbidrag förra året, säger han.

Robert Uitto påpekar att det är dyrt att bedriva sjukvård i glesbygd, och att de former för statsbidrag som regeringen införde för tre år sedan försvårar för glesbygdslandsting ytterligare.

– Jag anser att det är viktigt att man låter kommuner och landsting själva avgöra vad som ska stå högst på listan för att människor ska känna sig trygga i vård och omsorg, säger han.

Mer läsning

Annons