Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenmurklan giftig primör

Det är högtid för vårsvampen stenmurkla. Men den är lömsk och giftig och Livsmedelsverket och svampexperter avråder från att äta den.
Egentligen är det konstigt att de svamprädda svenskarna tog den till sitt hjärta.

Annons

– Det är gamla traditioner. När det var riktig fest skulle man ha murkelsås till köttet. Vi inspirerades till kontinentala vanor när vi fick en fransk kung, innan dess åt vi ingen svamp, säger svampexperten Pelle Holmberg.
Att stenmurklan, Giromitra esculenta, är mycket giftig om den inte först kokas noga upptäcktes tidigt.
Men i försök har det visat sig omöjligt att få bort tillräckligt mycket av giftet, hur svampen än kokas och torkas. Nordiska giftexperter har därför enats om att den ska anses olämplig att äta. Livsmedelsverket rekommenderar att man avstår. Riskerna med giftet, som kan lagras i kroppen och är cancerogent och reproduktionspåverkande, är för stora.
I medelhavsländerna har man sedan 1700-talet ätit toppmurkla, Morchella, som till skillnad från stenmurkla är en riktig delikatessvamp. Den finns också i svenska marker på våren, men svensken fortsätter ändå plocka sin stenmurkla.
– Jag tror att det är en generationsfråga. Men det är ett fritt land och vi har ju inga murkelpoliser. På en familjemiddag med barn och unga tycker jag dock att den ska vara bannlyst, säger Pelle Holmberg.

Mer läsning

Annons