Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenhård konkurrens mellan skolorna

/
  • Sandra Harouky, Petra Söderberg och Julia Hörnfeldt går första året på handelsprogrammet på Wargentinsskolan i Östersund. Förutom programvalet så spelade både skolans storlek och läge roll när de valde till gymnasiet. Foto: Henrik Flygare

Konkurrensen mellan det kommunala gymnasieförbundet och friskolorna är stenhård.

– Det handlar om vår överlevnad, säger Ingela Anderzon som är utvecklingsstrateg på Jämtlands gymnasium.

Annons

I dag, tisdag 2 februari gick tidsfristen ut för att söka de olika gymnasieutbildningar som finns hos länets största gymnasieskola, Jämtlands gymnasium. I höstas togs 966 elever in i förbundets olika gymnasieskolor som finns i kommunerna Bräcke, Ragunda, Östersund och Krokom.

Men det pågår en kamp om de drygt 1 700 niondeklassarna som väntas söka till länets olika gymnasieutbildningar till hösten. De främsta konkurrenterna till Jämtlands gymnasium är de fyra etablerade friskolor som finns i området. För två år sedan sökte sig cirka 16 procent av alla gymnasielever till friskolorna, förra året var siffran 23 procent.

Även om Jämtlands gymnasium är i den i särklass största skolan så finns en oro inom förbundet.

– Ja det finns nog en oro skulle jag vilja säga. Eller kanske en medvetenhet om att konkurrensen ökar och att vi måste möta den. Vi inom den kommunala skolan är inte riktigt vana vid den här situationen. Vi måste anstränga oss mer än vi varit tvungna att göra tidigare, säger Ingela Anderzon som är utvecklingsstrateg på Jämtlands gymnasium.

För att möta konkurrensen så har Jämtlands gymnasium satsat allt mer på marknadsföring. Ingela Anderzon berättar att förbundet valt att profilera utbildningarna med bland annat argument om bredd och hög kvalitet.

– Vi försöker få ut budskapet att vi har de nationella programmen. Det är vårt starkaste kort gentemot friskolorna. Den som väljer oss får en utbildning som är bestämd på nationell nivå vilket leder till en ökad anställningsbarhet. Oavsett om du har gått ett byggprogram i Skåne eller i Östersund så vet byggföretagen vad du har för utbildning.

Ingela Anderzon säger att Jämtlands gymnasium måste försöka vända trenden där allt fler elever väljer att gå gymnasiet på en friskola.

– Det är jätteviktigt att vi lyckas. Vi kan inte luta oss tillbaka och säga vi har funnits i 100 år och tro att eleverna ska välja oss bara av den anledningen.

En del friskolor har valt att locka elever med förmåner som inte direkt är kopplade till utbildningen. Exempelvis personliga bärbara datorer eller biobiljetter. Förbundsdirektör Mikael Cederberg säger att den typen av förmåner inte har varit aktuella inom Jämtlands gymnasium.

– Vi har valt att inte använda oss av det här som ett marknadsföringsknep. Vi tror på en långsiktighet och ger vi eleverna en bra utbildning så ska det räcka för att vara en attraktiv skola.

Mer läsning

Annons