Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenhård bevakning ska garantera säkra tävlingar

Det finns hot- och riskbilder inför premiären av skidskyttet vid skidstadion i Östersund i dag. Men de flesta är av mindre allvarlig karaktär.

Annons

De trånga utrymmena i området, både ute och inne, gör att folk kan springa på varandra och slå sig.

Åke Hjelm, säkerhetsansvarig under skidskyttetävlingarna i Östersund, sprang med mobiltelefonen tätt mot örat hela dagen i går.

Han ska se till att allt fungera säkerhetsmässigt; att bilar inte står i vägen när stressade funktionärer springer mellan vallabodar, att utrymningsvägar är öppna för eventuella skadetransporter och att inget yttre påverkar utrustning och annat i området som kan skada tävlingarna.

Och säkerhetsbevakningen av området har varit stenhård dygnet runt sedan i söndags av en inhyrd bevakningsfirma.

– Det är nödvändigt då det bland annat finns dyr och väsentligt viktig utrustning för att arrangemanget överhuvudtaget ska fungera, säger Åke Hjelm.

Diskussioner har förts och analyser har gjorts för att få en bild över eventuella hot som kan påverka arrangemanget.

Finns det någon hotbild?

– Det gör det alltid, men vilka kan jag inte gå in på.

De stora problemen för Åke Hjelm är att utrymmena i skidstadion är begränsade.

– Vi får bland annat klagomål från media som tycker att det är trångt. Och sen finns det risk att folk springer på varandra, halkar och slår sig.

Hans förhoppning är att kommunens förtroendevalda förstår bekymret och att fler fasta byggnader byggs – varför inte en framtida ishall som också kan fungera som arbetsutrymmen för funktionärer, påpekar han.

– Vi kan inte bara ha tältlösningar. Som det är nu är det under all kritik.

Uppmaning till skidskyttets besökare?

– Var försiktig i området och ta hänsyn på läktaren. Där blir det trångt och man kan halka, framförallt på lördag och söndag när det är dubbeltävlingar och mycket folk i omlopp.

Mer läsning

Annons