Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staven avgör sekundjakten

/
  • ”Det är inte enbart stavpåtagningen som vi räknar utan även det faktum att åkaren kan börja staka mycket tidigare efter skyttetillfället. Stavarna bör även ge en högre utväxling genom att tumgreppet ser annorlunda ut”, säger Mikael Bäckström.
  • Leonid Kuzmin ligger bakom idén med det nya stavhandtaget som han har utvecklat och tagit fram vid Mittuniversitetet i Östersund.
  • Leonid hoppas att till våren kunna testa de nya stavarna på skidskyttarna för att sedan kunna utveckla dem både för elitidrottare, men även för den breda massan av vardagsskidåkare.
  • I handsken, som Leonid även utformat, finns det en hake som gör att skidåkare trär på sig staven istället för att använda de olika remsystem som finns på stavar i dag.
  • Det som skiljer Kuzmins stavhandtag från de andra är att tummen är placerad i mitten, vilket enligt honom, gör att det blir en större kraft som går genom staven när skidåkarna stakar sig fram i spåret.

Ett nytt stavhandtag har tagits fram av forskarna Leonid Kuzmin och Mikael Bäckström vid Mittuniversitetet i Östersund. Handtaget ska göra skidskyttar snabbare i väg från skjutbanan och samtidigt öka takten i skidspåret.

Annons

Vid skidskytte-VM i Östersund i februari förra året tog forskarna Leonid Kuzmin och Mikael Bäckström tid på skidskyttarna, tillsammans med forskningsgruppen på Sportstech vid Mittuniversitetet.

Forskarna ville ta reda på skillnaden i tid mellan skidskyttarna från att de satte ner handen på marken, efter att de fullföljt sitt skytte, tills dess att åkaren var 200 meter från skjutplatsen.

– Det vi har kommit fram till är att det skiljer en hel del i tid mellan de olika remsystemen på stavarna som åkarna ska sätta på sig efter en skjutning, förklarar Mikael Bäckström.

Enligt Kuzmin och Bäckström kan det skilja sig så mycket som fyra sekunder mellan åkarna och deras olika remsystem.

– Tänker du då ett lopp med fyra skjutningar så kan de tappa upp till 16 sekunder. Det kan betyda allt från en pallplats till att du hamnar långt bak på resultatlistan, säger Mikael.

Det var därifrån idén kom att det måste finnas ett tillförlitligare och snabbare system för att sätta på sig stavarna efter ett skytte. I dag är den slutliga prototypen på ett nytt stavhandtag klar.

Leonid Kuzmin, doktorand vid Mittuniversitetet, ligger bakom själva idén och utvecklingen av det nya stavhandtaget.

Kuzmin har tillverkat den tillsammans med forskarassistenten Lars-Erik Rännar som tagit fram prototypen i Sportstech-labbet på campus i Östersund. På Kuzmins stavhandtag är tummen placerad ovanpå staven och därmed ligger den centrerad på staven. Detta gör, enligt honom, att det blir en större kraft som går genom staven då skidåkaren stakar sig fram i spåret.

Handskarna är i sin tur utformade med en hake inne i handflatan och på stavhandtaget finns en klyka. I stället för att sätta fast stavarna med ett remsystem trär åkaren på sig stavarna så att stavhandtaget sitter fast i handsken.

– Om någon trampar på dina stavar så händer ingenting eftersom staven ligger stadigare i dina händer och i handsken. Du får en mycket bättre kontroll över dina stavar, säger Kuzmin.

– Vi kan i dagsläget inte säga hur mycket bättre Leonids stavhandtag skulle vara i på- och avtagningssituationen, men den är mycket bättre än vad som finns i dag, säger Mikael Bäckström.

Just nu har de en patentansökan inne som de väntar på svar om. Nästa steg är att tillverka en mindre serie med olika storlekar på stavar och handskar för att sedan kunna göra en betaprovning där skidskyttar får testa den nya konstruktionen grundligare.

Leonid och Mikael hoppas att de ska kunna utföra testerna med stavhandtagen på skidskyttar under våren.

– Det finns inget hinder för att mitt stavhandtag kan bli stort, fysiologiskt är det en stor skillnad mot allt annat på marknaden, men kompletterande forskning måste göras för att belägga skillnaden, säger Leonid Kuzmin.

Mer läsning

Annons