Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten planerar postutdelning via nätet

/
  • Beatrice Pålsson, Dvärsätt, tycker det låter jättebra med en samlad plats för allt.
  • Tor Nilsson, Östersund, tycker att den personliga digitala brevlådan låter smidigt och bra.

En personlig digital brevlåda som tar emot all post från stat, kommuner och landsting. Det är tanken bakom Minameddelanden.se som i princip utvecklats i det tysta av myndigheterna.

Annons

En stor del av den totala postmängden i Sverige utgörs av myndighetsbrev. Om lanseringen av Minameddelanden.se slår väl ut kan upp emot en miljard av skattebetalarnas pengar sparas, det säger Inger Greve, kommunikatör vid Skatteverket till DN. Tanken är att de som vill ansluta sig till tjänsten, vilket är frivilligt, loggar in via e-legitimation och via sajten tar del av till exempel skattebesked, sjukersättningsbeslut eller meddelanden från pensionsmyndigheten.

– Det finns en efterfrågan om en samlad tjänst där man hittar allt som behövs i kontakten med staten. Just nu räknar vi på hur mycket vi skulle kunna spara, säger Lena Warstrand, kommundirektör vid E-delegationen till DN.

Enligt projektets behovsanalys är det främst yngre människor som är positiva till en digital brevlåda. Det riktas även kritik mot projektet som vissa anser kunna leda till ett digitalt utanförskap för de som inte har tillgång till, eller behärskar internet.

– Alla svenskar har inte tillgång till internet. Vi ser nu att den skrivna informationen mer och mer går över nätet, säger Curt Persson, ordförande i Pensionärernas Riksförbund (PRO) till DN.

Mer läsning

Annons