Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark start på skidsäsongen

Om det går knackigt för industri-Sverige så går det desto bättre för den svenska vinterturismen som ökade omsättningen med 22 procent i december jämfört med samma månad 2007, som var ett rekordbra år för skidturismen.

Annons

– Med tanke på finansoron och den lågkonjunktur som även drabbat Sverige så var vi lite oroliga inför vintern. Men säsongen kunde inte ha börjat bättre och bokningsläget ser också bra ut inför sportlovsveckor och påsklov, säger Hans Gerremo, vd för Svenska liftanläggningar organisation (Slao).
Till den positiva starten för skidsäsongen bidrar den goda snötillgången i större delen av landet.
– När det finns snö i backarna vill folk åka skidor. Det är fina förhållanden med bra skidåkning i de svenska skidanläggningarna och i stort sett samtliga anläggningar som ingår i vår s k liftpanel rapporterar om en ökad omsättning, säger Hans Gerremo.
Slaos vd tror också att lågkonjunkturen gör att många väljer att tillbringa ledigheterna i de svenska skidbackarna istället för att åka utomlands.
– Vi har sett den trenden vid tidigare svackor för den svenska ekonomin.
De utländska åkare blir allt fler i de svenska backarna. Bara från Danmark kom det cirka 250 000 besökare under säsongen 2007-2008.
Skidbranschens omsättning mäts kontinuerligt via Slao:s liftpanel, som består av 25 skidanläggningar i hela landet.

Mer läsning

Annons