Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängningen av fritidsgårdar oroar polisen

/

Polisen i Östersund är bekymrad efter beslutet om nedläggning av tre fritidsgårdar.

Annons

– Det finns helt klart en oro hur det blir på Körfältet eftersom det har varit mycket stök där på slutet, säger Per Sundin, ansvarig för polisens ungdomsgrupp i Östersund.

Protesterna hjälpte inte. På onsdagen beslutade skolpolitikerna i Östersund att lägga ner tre fritidsgårdar i Östersund: Morénska villan på Söder, Dragonen på Körfältet och Östmans på Frösön.

Polisen i Östersund har tidigare påpekat att besparing på fritidsgårdar innebär mer vandalisering.

För polisen är kontakten med ungdomarna viktig och fritidsgårdarna är en bra ingång.

– Vi träffar ungdomar på gårdarna och får ett ansikte på namn vi har, de är ett bra kontaktnät för oss, sade Per Sundin, polisens ungdomsgrupp, i samband med ett möte på Dragonen i november.

Sedan Östbergsskolans fritidsgård lades ned har polisen inte den kontakten med ungdomarna på Frösöns framsida berättade han.

Per Sundin är orolig över vad som kommer att hända nu när politikerna beslutat att stänga tre gårdar.

– Vi har naturligtvis en oro. Om man inte har någonstans att gå blir det mer skadegörelse. Då drar man runt på byn.

Han är visserligen glad att Ängsmon får vara kvar. Värre är det med stängningen av Dragonen.

– Det är inte bra. Det är bekymmersamt eftersom att det har varit mycket stök på Körfältet ett tag på slutet och med skadegörelserna som har varit.

Och han är rädd för att Körfältsungdomarna inte kommer att dra sig till Parkskolan i den utsträckning som kanske vuxna hoppas på.

– Det som kan hända är att de kommer att hänga i Körfältets centrum som ändå är öppet till klockan nio på kvällen och tyvärr utan någon som helst vuxen kontroll.

– Det är synd att de stänger en fritidsgård som funkar så bra. Det har alltid varit väldigt mycket folk på Dragonen, det har jag sett, fortsätter Per Sundin.

Samtidigt vill han passa på att ge alla protesterande ungdomar en eloge; de ungdomar som motsatt sig politikernas förslag, och sedermera beslut, om nedläggning av fritidsgårdar.

– Jag är imponerad av ungdomar just nu. De har protesterat på ett rätt sätt mot nedläggningarna och jag hoppas de fortsätter.

Mer läsning

Annons