Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stallflickor och den fyrfota vännen i fokus

/
  • Camilla Bystöm, 1,5 år från Östersund besökte Jamtli under Hästens dag.
  • Fotografen Theresia Viska har under ett års tid följt vardagen på Väsby ridklubb, utanför Stockholm, och berättar i bilder om dagens stallflickors passion.
  • Att rida western med travhästar är inget konstigt. Erika Hägglund på Farsan och Malinda Magnusson på Orvar Tin visar upp vad de kan.
  • Jenny Björk gör i ordning Quacken för en dag på Jamtli. Foto: Ulrika Andersson
  • I anslutningen till utställningen Stallflickor har Jamtli byggt upp en stalltjejs flickrum. ”Jag hade många hästplanscher i mitt rum när jag var lite också”, säger Madde Gustafsson.

Travhästar är också bra ridhästar. Det är nätverket Ridtravarnas ledord. Under hästens dag på Jamtli var några av de aktiva på plats för att visa prov på det.

– Vi vill visa på bredden, att man kan göra allt möjligt med travhästar också, säger Erika Hägglund.

Annons

I söndags hade Jamtli premiär för utställningen Stallflickor och i samband med det anordnades också Hästens dag med ett späckat program.

Erika Hägglund, Malinda Magnusson och Jenny Björk, samtliga aktiva inom det relativt nystartade nätverket Ridtravarna, visade upp sig.

– Vi är cirka 30 som är aktiva i nätverket och har startat det för att träffas och göra roliga saker tillsammans med våra travhästar. Många som har travare drar sig för att vara med på olika kurser eftersom det krävs lite annat för att rida travare än vanliga ridhästar. Men man kan göra allt möjligt med dem, säger Erika Hägglund.

Malinda Magnusson betonar att syftet med nätverket är att ha roligt. Och om det råder ingen tvekan, både hon och Erika rider med stora leenden.

Anslaget för utställningen Stallflickor är att hästar under lång tid varit en manlig angelägenhet. Men i nutid kopplas hästar oftast samman med tjejer. Fotografen Theresia Viska har fångat en tid i livet när allt går ut på att få vara i stallet med favorithästen.

Bilderna från fotoboken med samma namn som utställningen visar flickor som rider, kratsar, borstar och putsar.

Madde Gustafsson är lärare på Wången och driver ett eget företag inom travbranschen. I söndags besökte hon Hästens dag för att inspireras av föreläsaren Bosse Angelöw som pratar om coachning, självbild och positivitetsträning med utgångspunkt att många av dagens kvinnliga företagsledare har en gång varit stallflickor.

Innan föreläsningen tittade Madde Gustafsson på utställningen Stallflickor.

– Jag tycker det är jättebra att stalltjejer uppmärksammas. När vi är på tävlingar så är stallarna fyllda av tjejer. De är sällan man ser killar som sköter om hästarna, säger Madde Gustafsson.

Mer läsning

Annons