Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettläkare utförde chefsuppgifter utan att ha behörighet

En stafettläkare på Östersunds sjukhus utförde chefsöverläkaruppgifter inom område psykiatri utan att ha behörighet för det.

I fortsättningen kommer sjuhuset att kräva specialistbevis inför sådana delegationer.

Annons

Det inträffade är nu anmält till Socialstyrelsen.

Det var chefen för det bemanningsföretag, som tillhandahåller specialister i psykiatri, som gjorde verksamheten uppmärksam på att en av läkarna inte var specialist i psykiatri. Vid närmare kontroll visade det sig också att så var fallet.

Stafettläkaren har i tre enskilda patientfall utfört chefsöverläkaruppgifter som denne då alltså inte hade rätt att utföra.

Chefsöverläkare Sverker Svenson skriver i sin avvikelseanmälan till Socialstyrelsen att när de köper en tjänst av bemanningsföretaget som ska förse dem med specialister i psykiatri, förutsätter de att de aktuella doktorerna faktiskt också är specialister och att detta har kontrollerats av bemanningsföretaget.

Stafettläkaren har dessutom själv skrivit under ett förordnande där denne säger sig vara specialist i psykiatri.

Med anledning av detta kommer landstinget att kräva av bemanningsföretaget att de ska visa upp kopia av specialistbevis i psykiatri. Landstinget ska dessutom genom direktkontakt med Socialstyrelsen försäkra sig om att så är fallet.

Mer läsning

Annons