Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsnära tomter blev en succé

/
  • Det finns många fördelar med Sånghusvallen, enligt Mia Edström. ”Här är det nära till dagis och barnen har sina kompisar in på knuten. Nackdelen är väl att det än så länge inte finns någon lekplats”.
  • Familjen Edström/Helmersson flyttade in i sin 145 kvadratmeter stora villa i Sånghusvallen i juni och det är en investering de inte ångrar. ”Jag trivs så bra i det här området. Det är nära stan och ändå ute på landet”, säger Mia Edström, här med sonen Neil. Foto: henrik Flygare

Det nya bostadsområdet Sånghusvallen blev inget annat än en ren succé. Trots ivriga protester från bland annat Åsborna, växer området så det knakar. Och snart är grannområdet Brittsbo under expansion.

– Man ska egentligen inte uppleva att man bor på den ena eller andra sidan av kommungränsen.

Annons

Det säger Anne-Katrin Ångnell, exploateringschef på Östersunds kommun, som nu i dagarna kommer att lämna ett förslag till politikerna på hur mycket kommunen ska ta betalt för de planerade tomterna som ligger väster om Lugnviks elljusspår och mot gränsen till Krokoms kommun mellan Norra Åsvägen och E 14.

– Vi sneglar lite på Krokom, säger hon.

En tomt i Sånghusvallen på cirka 1 300 kvadratmeter kostar i dag, inför den tredje byggettappen, ungefär 400 000 kronor jämfört med de tidigare etapperna då en tomt i snitt kostade mellan 250 000 och 275 000 kronor.

Å andra sidan ingår anslutningsavgiften till vatten- och avlopp i den tredje utbyggnadsomgången.

När det gäller Brittsbo är förslaget att det första tolv tomterna, de med utsikt mot Frösön, kommer att gå loss på mellan 350 000 och 450 000 kronor. Snittpriset längre in i Brittsboområdet beräknas landa på 350 000 kronor.

Enligt Anne-Katrin Ångnell är Brittsbotomterna något större överlag än de i Sånghusvallen.

– Vi har en viss tyngdpunkt på tomter över 1500 kvadratmeter. Krokoms tomter har ju varit ganska små, mellan 1 000 och 1 300 kvadratmeter, så vi kanske tillgodoser en liten annan marknad.

Satsningen på ett villaområde utanför Ås var klockren och låg helt rätt i tiden för Krokoms kommun när de första tomterna såldes för ett par år sedan.

Fastighetschefen i Krokom, Tomas Nilsson, är förvånad – fast på ett positivt sätt.

– Att det skulle finnas intresse visste vi för vi hade många i tomtkön i Åsområdet, men inte att det skulle ske i den här omfattningen. Inte att de började bygga så snabbt inpå tomtköpet.

Tomas Nilsson säger att det inte är ovanligt att ett husbygge kommer igång först efter två till tre år efter tomtköpet.

– Men här, så fort man fick tillträde till tomterna, har byggena satts igång på en gång och familjerna flyttat in inom ett halvår.

Ett sjuttiotal tomter har sålts i Sånghusvallen och nu är tredje etappen igång med ytterligare 23 tomter.

– Vi släpper dem i slutet på den här månaden. Vi ska bara fastställa tomtpriserna i nämnden imorgon (läs: i dag). Efter det kan vi gå ut med dem till dem som står i kö.

I dag har kommunen ett sextiotal som är intresserade av att köpa tomt i Åsområdet.

Krokoms och Östersunds kommuner har redan en, som de uttrycker det, samsyn, sedan kommunerna i början av 1990-talet diskuterade hur nya bostadsområden skulle kunna växa fram i just Sånghusvallen och Brittsbo.

– Det finns ett gemensamt synsätt hur vi utvecklar bostadsområdena över kommungränsen. Man ska egentligen inte uppleva att man bor på den ena eller andra sidan av kommungränsen, säger Anne-Katrin Ångnell.

Mer läsning

Annons