Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadskärnan blir bilfri i visionen för Östersund

/

Arbetet med att bygga ett långsiktigt hållbart Östersund med sikte på de närmaste 30 åren har börjat. Nu kommer Agenda 21 Vision 2040.

Annons
Den bilfria stadskärnan som erbjuder allt från konst till klimatsmart shopping, är sommartid en grönskande oas med gott om lekplatser och mysiga uteserveringar.
Här kan man andas landets renaste stadsluft och samtala över en kopp kaffe utan att överröstas av någon trafik.
I alla bostadsområden finns parker, trädgårdar och odlingslotter.
Husen byggs av byggmaterial från vårt eget län som är garanterat ofarligt för både hälsan och miljön. Det är också lätt att återanvända. Hellre än att bygga nytt, bygger vi om eller renoverar.
Uppvärmning och elförsörjning sker helt med förnyelsebara energikällor. Vindkraften har byggts ut, vattenkraften har effektiviserats och kärnkraften är avskaffad.
Solenergin är på frammarsch. Jämfört med början av 2000-talet använder vi bara hälften så mycket energi.
Vi har energisnålare kylskåp, hushållsapparater och datorer än för trettio år sedan. Att släcka lyset när man lämnar rummet och att aldrig diska under rinnande vatten sitter i ryggmärgen på oss alla.
Företagen har blivit duktigare att snåla med resurser och de har minimerat användandet av farliga kemikalier.
Farliga ämnen som tungmetaller och naturfrämmande ämnen förekommer inte alls i några varor längre. Tanken på kaustiksoda och klorin i hushållet får folk att ta sig för pannan.
Konsumtionen har fått ett annat ansikte. Vi köper färre varor och väljer ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt när det finns.
Alla prylar vi köper är miljöanpassade och går att återvinna eller återanvända.
Organiskt material blir till biogas, gamla bilar blir till nya, kläder sys om och säljs på second hand. Slit och släng är historia.
Jämtland axlar rollen som Nordens gastronomiska centrum och matkulturen blir ännu viktigare.
Apelsiner, bananer och andra livsmedel som vi måste importera, är fria från bekämpningsmedel och odlade på ett resurssnålt sätt av människor som arbetar under rättvisa förhållanden.
De gröna näringarna blomstrar. Blåklocka och kattfot återvänder till hagarna, hackspettarna trummar högre i skogarna och nya marker odlas upp i Storsjöbygden.
Dricksvattnet håller bra kvalitet överallt i kommunen och kommer i huvudsak från Storsjön, Locknesjön och Näkten. Förorenat dagvatten från tätorterna tas omhand lokalt i vattentrappor och dammar och flödar inte längre ut i Storsjön.
Trafiken med utsläpp och buller har minskat så det märks. Vi cyklar och promenera mer, men det beror också på en smart samhällsplanering med fler cykelvägar, kollektivtrafik med fler busslinjer och spårbunden trafik.
Bussarna är populära tack vare sin turtäthet, de låga priserna och möjlighet att ta med cykeln ombord.
IT–teknik och videokonferenser drar ner på bilåkandet. Ute på landsvägarna blir det färre bilar till förmån för järnvägstrafiken.
De fordon som finns går på förnyelsebara bränslen som biogas och vätgas. Elbilarna kommer starkt sedan laddningsstationer blev fullt utbyggt. Elcyklar, elmopeder och elrullatorer är också hett eftertraktade.
Alla flygplan som lyfter från Frösön är tystare och bränslesnålare än tidigare och drivs enbart med förnyelsebara bränslen.

Mer läsning

Annons