Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsakrobaterna trotsade regnet

/
  • Bengt Månsson, Richard Norman och Jonathan Lindmark är några av grabbarna i Jämtakasi som börjar med att värma upp – genom att flyga högt genom luften mellan murarna uppe på Rådhustrappan i Östersund.  FOto: Håkan Luthman

I dag avslutas ett Le parkour-jam i Östersund. Det är Le parkour-gruppen Jämtakasi som under några dagar tillfälligt upphäver tyngdlagen med sin stadsakrobatik.

Annons

För snart fem år sedan började Stefan Åhman med parkour efter att ha kommit i kontakt med fenomenet på en franska-lektion.

– Vi fick se en fransk film om Yamakasi som är en av världens bästa parkour-grupper.

Kort därefter bildade han och några andra Jämtakasi.

– Det började som en ordlek – Jämtakasi i stället för Yamakasi – men efter ett tag så behöll vi namnet, säger Jonathan Lindmark som var med från början.

Parkour är ingen sport utan snarare en livsstil och filosofi.

– Det går inte att tävla i parkour. Det handlar inte om det. I stället så handlar parkour om att ta sig fram på snabbaste sättet över olika hinder, säger Stefan Åhman.

För att komma igång med parkour behövs inte mycket.

– Det är superenkelt. Bra dojjor med fäste. En del kör med handskar för att greppa bättre. Men med ett par bra skor är man ”good to go”, säger Stefan Åhman.

Till parkour-jammet i Östersund kommer det även utövare från andra län. En av dem är Richard Norman från Stöde utanför Sundsvall. Han och kompisen Sebastian ”Skalman” Alman har åkt till Östersund för några dagars parkour.

– Det finns lite bättre ställen här än i Sundsvall. Sundsvall är platt och det finns inte samma saker att träna på, förklarar Richard Norman.

Mer läsning

Annons