Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spice olagligt från och med i morgon

/
  • Nätdrogen Spice har blivit populär framför allt bland ungdomar. Från och med i morgon är den olaglig. ”Det är glädjande, men det är bara en tidsfråga innan det kommer något nytt”, säger Kjell Wedin vid Östersundspolisen.   Foto: Håkan Luthman

Från och med i morgon tisdag är nätdrogen Spice olaglig. Det är sju nya substanser som nu klassas som narkotika i Sverige.

Annons

Kjell Wedin vid Östersundspolisen har länge efterfrågat en narkotikaklassning av den drogen.
– Det är glädjande, men det är bara en tidsfråga innan det kommer något nytt, säger Kjell Wedin, Östersundspolisen.
De sju substanser som nu klassas som narkotika är så kallade syntetiska cannabinoider och har egenskaper som liknar cannabis. De förekommer som tillsatser i olika växtberedningar som är avsedda för rökning. En av flera beteckningar för dessa växberedningar är Spice. I juli beslutade regeringen om narkotikaklassningen och det är i dag som beslutet träder i kraft.
– Spontant tycker jag att det borde ha gått fortare att få det narkotikaklassat.
Spice betecknas som nätdrog, en drog som köps på internet och skickas med posten, som framför allt blivit populärt bland ungdomar.
– Användningen har gått i vågor. Vi hade en topp i våras, säger Kjell Wedin.
Han har tidigare berättat för LT att polisen i yttre tjänst blivit bättre på att se tecken på narkotikapåverkan. Men då bland annat Spice inte varit olagligt har det inte heller gett utslag i provtagningen.
– Men nu betyder det att om vi tar in någon för provtagning, som tagit Spice, kommer det att bli ett ringa narkotikabrott, säger Kjell Wedin.
Om personen dessutom bär en påse med medlet på sig upprättas en anmälan om narkotikabrott.
– Handlar det om flera påsar kan det bli grovt narkotikabrott, säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons