Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag: Stäng värmestugan

/
  • För många är Värmestugans verksamhet en fast punkt i vardagen och en anledning att hålla sig borta från busstorget. Janne Kronqvist, i förgrunden, arbetar som behandlingspedagog på Värmestugan och säger att en nedläggning skulle leda till en ökad utslagning av de svagaste i samhället.
  • ”Värmestugan är min fasta punkt i livet”, säger besökaren Lasse. Personalen försöker lugna oroliga missbrukare och förklarar att inget är beslutat ännu. ”Öppettiderna har precis blivit bättre och vi har börjat ta emot fler unga vuxna. Det vore märkligt att spara in på en så viktig verksamhet”, säger behandlingspedagogerna Janne Kronqvist och Bitte From. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek

Värmestugan för missbrukare och hemlösa riskerar att läggas ner när Östersunds kommun ska spara pengar. Verksamheten finns redan med i sparförslag som presenterats av socialförvaltningen.

Annons

Efter många års diskussioner öppnade den äntligen i januari i fjol. Värmestugan i Gula villan vid Frösöbrons fäste var efterlängtad av många och har sedan dess varit välbesökt av människor i samhällets utkant. Verksamheten vänder sig bland annat till missbrukare och hemlösa som inte har någonstans att ta vägen. Där finns möjlighet att dricka en kopp kaffe, vila, duscha, tvätta sina kläder eller bara sitta och prata.
Men i dag, drygt ett år efter starten, kan verksamheten i Värmestugan redan sjunga på sista versen. Östersunds kommun måste spara stora pengar för att nå upp till en ekonomi i balans. Alla avdelningar måste dra sitt strå till stacken och socialförvaltningen har lämnat ett förslag som skulle innebära en besparing på totalt elva miljoner kronor. Värmestugan är en del i sparförslaget och en nedläggning av verksamheten där skulle spara en miljon kronor.
Janne Kronqvist är behandlingspedagog och är en av de som arbetar i Värmestugan. Han kände inte till förslaget att lägga ner verksamheten och blir väldigt brydd när han får höra talas om planerna. För hans del råder det ingen tvekan om de negativa konsekvenser det skulle få om Värmestugan försvann.
– Det skulle innebära att vi får se en situation på busstorget som är ännu värre än i dag. Värmestugan är en fast punkt i vardagen för många och rycker man bort den så skulle utslagningen bli ännu värre.
Stefan Konradsson, v, är ordförande i kommunens socialnämnd och en av de som kämpade för att Värmestugan skulle bli verklighet. Han säger att politikerna ännu inte har behandlat de förslag som socialförvaltningen tagit fram.
– Vi har inte riktigt påbörjat den processen. Jag förstår att man lagt upp det här på bordet men det är inte mitt förstahandsval att lägga ner Värmestugan om det ska sparas pengar.
Stefan Konradsson säger samtidigt att kommunerna inte är skyldiga enligt lag att bedriva just den här typen av öppenvård medan socialtjänsten på många andra områden omfattas av olika lagar. Han säger sig i alla fall vara villig att ta upp kampen för att Värmestugan ska få vara kvar.
– Det vore jättesynd om den skulle försvinna nu när vi äntligen fått till en verksamhet som verkar fungera. Men jag är inte allsmäktig, tillägger han.

Mer läsning

Annons