Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbetinget dominerade fikadiskussionerna

/
  • Att kvinnor med förlossningsskräck  i framtiden inte ska få tillgång till hjälpteamet FREJA upprör barnmorskan Kristina Hellberg.  ”Ofta handlar det om någon form av missuppfattning som de specialutbildade barnmorskorna kan hjälpa till att rätta till”, säger hon. Samtidigt har Kristina Hellberg förståelse för att landstinget i svåra tider måste spara. ”Men då önskar jag att man gick ut med det och tydligt berättade vad landstinget erbjuder och vad de inte erbjuder”.
  • Ett av landstingets förslag för att spara pengar innebär att alla så kallade pappagrupper inom primärvården stoppas. Trebarnsföräldrarna Miikka och Mira Kivinen, här med yngsta barnet Lotta, 1 år, tycker att det är konstigt att landstinget väljer bort papporna. ”Hela samhället vill att papporna ska vara med mera och att ansvaret över barnen ska vara jämställt. Därför är det konstigt att stödgrupperna för papporna ska försvinna”, säger Mira.
  • ”Jag har aldrig dragit i väg med mina barn till läkaren bara för att de är lite förkylda, och det kommer jag nog inte att göra i fortsättningen heller”, säger Magdalena Herrmann, som i går följde med sin dotter Susanna Pawlowicz till läkaren. ”Men om det händer någonting med barnen, eller om jag oroar mig för att någonting är fel på dem, vill jag kunna få en läkartid så fort som möjligt”.
  • Jan Jonsson har bara positiva erfarenheten från den svenska sjukvården. Men efter sparförslaget som presenterades i onsdags känner han sig något oroad. ”Om man har dragits med en förkylning en längre tid är det klart att man måste få komma till läkare för att undersöka saken”, säger han. Jan Jonsson tror att det bästa sättet att spara pengar i det långa loppet är att öka öppettiderna inom primärvården.

Inte helt oväntat var det landstingets sparbeting som dominerade diskussionerna i personal- och väntrummen på länets hälsocentraler, tandläkarmottagningar och vårdavdelningar i går.
LT begav sig till hälsocentralen i Svenstavik för att höra vad vårdpersonal och patienter tycker om det sparförslag på 177 miljoner kronor som landstingets ledning presenterade i onsdags.

Annons

Mer läsning

Annons