Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spår av ungas missbruk finns överallt i Östersund

/
  • – Det allvarliga är att intresset att prova att röka de här drogerna är så stort, säger Peter Wrangel.
Foto: Håkan Luthman
  • Här, vid en lägerplats  i en stadsdel i Östersund, är ett av många ställen där fältarbetsgruppen  i Östersund hittat påsar med spice. Peter Wrangel och Kerstin Häggmark hittade i går hemmagjorda pipor av Pet-flaskor.

Signalerna om att det röks nätdroger i Östersund är tydliga. Det hittas haschpipor, hemmagjorda pipor av Pet-flaskor och små färgglada knarkpåsar överallt – även kring knutarna på förskolor i stan.

Annons

Knarket och missbruket bland ungdomar finns där mitt framför ögonen på vuxenvärlden i Östersund utan att det syns.

Men tittar man närmare så märks det – bara man vet vad man ska titta efter.

Fältarbetsgruppen i Östersund, Fältis, har sett en vändning av såväl missbruket som attityden till droger och berättar om massor av fynd efter knarkande ungdomar runt om i stan.

– De struntar fullständigt i om de lämnar spår efter sig, berättar Peter Wrangel på fältarbetsgruppen.

De ungdomar som vill röka nätdroger som exempelvis spice eller sniffa lim ur plastpåsar sitter inte på busstorget. De hittar hyfsat stadsnära eller stadsdelsnära områden som vindskydd kring förskolor, gårdsutrymmen vid skolor, vid lägerplatser som är insynsskyddade men väldigt nära bostadsområden.

Och här har fältarbetsgruppen rekognoserat och funnit allt från haschpipor till hemmagjorda pipor av Pet-flaskor.

– Personalen vid Mimergårdens förskola har vid flera tillfällen gått några varv runt gården och hittat tömda spicepåsar varje gång, berättar Thomas Spångberg.

Enligt fältarbetsgruppen börjar nätdrogerna ta över stan. Det är inte alkohol som gäller eller etablerat knark som amfetamin eller ecstacy.

– Nätdrogerna har tagit över tabletterna, säger Thomas Spångberg.

– Det allvarliga är att intresset att prova att röka de här drogerna är så stort, säger Peter Wrangel.

Ungdomar har enligt fältarbetsgruppen blivit allt mer liberala vad gäller droger i allmänhet men nätdroger i synnerhet och argumentet är alltid att nätdrogerna ändå inte är förbjudna.

– De är ju inte olagliga, får man höra, säger Peter Wrangel.

Problemet är, påpekar Wrangel, att drogerna förr eller senare förbjuds eftersom de i regel innehåller narkotiska preparat och att steget mot tyngre droger är taget.

– Det hemska är att riskerna med cigarettrökning har kommit helt i skymundan. Det verkar oskyldigt i sammanhanget, men testar du en cigg är steget inte långt att prova att röka annat också, säger Peter Wrangel.

Mer läsning

Annons