Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spånhög garanterar snö åt skidskyttarna

/
  • Man kan tro det är en imponerande sågspånskulle som Bent Ericsson och Jocke Halvarsson joggar ned för, men under det halvmeter tjocka sågspånslagret finns 42 000 kubikmeter snö. Foto: Håkan Luthman

Trots värme och en hel del regn under sommaren står Östersunds lagringsplats för snö intakt. Snön är en garanti för att världscuptävlingarna i skidskytte ska kunna genomföras i början av december.

Annons

42 000 kubikmeter snö ligger begravt under spåntäcket bredvid skidstadion och ska garantera ett 4,2 kilometer långt skidspår till världscuptävlingarna i skidskytte som startar den andra december.

Det är 14 000 kubikmeter mer än i fjol vinter.

Snön är tillverkad på plats. Under två veckor i januari går snökanoner på högvarv för att tillverka snön som ska tjäna som underlag till tävlingarna i början av säsongen året därpå.

Snögarantin kostar kommunen 1,2 miljoner kronor per år om all snö kommer till användning.

– Totalt kommer det att finnas ungefär sex kilometer spår till världscuptävlingarna. Det kommer att behövas breda gator inne i stadion och extra spårläggning vid fållor och straffrundor, säger Bengt Ericsson som sköter spåren på skidstadion.

Av snön som tillverkats försvinner en fjärdedel under sommaren på grund av temperaturen. Det får däremot regna en hel del, det påverkar inte snön.

– Vi har så pass stort lager med snö nu att vi inte riskerar att få en mini-världscup där åkarna blir tvungna att åka korta slingor om och om igen, säger Bengt Ericsson.

Oavsett väderlek kommer det redan i november att finnas träningsspår dragna.

– Tidigare har vi lagt ut snön till världscupen, men numera försöker vi ha spår färdiga tidigare, säger Jocke Halvarsson, enhetschef på Östersunds kommun fritid.

– Vi ska satsa på att ha ett två kilometer långt spår tillgängligt för skidskytteträning från den första november, säger Bengt Ericsson.

Syftet med att lägga ut snö under november är att locka skidskyttar till Östersund så att de kan förbereda sig inför tävlingarna.

– Vi är lite nervösa inför det. Vi vill inte lägga ut mycket snö för tidigt så det tar slut till tävlingsdagarna om det blir mycket regn, säger Jocke Halvarsson.

Mer läsning

Annons