Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sotare i länet har för dåliga kläder – riskerar skador

/
  • Sotare vid ett företag i länet riskerar att anmälas för hemfridsbrott, saknar tillräckligt med arbetskläder och dessutom utsätts de för onödiga risker, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Foto: jan andersson

Personal på ett sotarföretag i länet riskerar anmälan för hemfridsbrott eftersom arbetsgivaren inte har bra rutiner för kontakt med husägarna. Sotarna har inte heller tillräckligt med arbetskläder. Det anser skyddsombudet som skickat en begäran om åtgärd till arbetsgivaren och en kopia till Arbetsmiljöverket.

Annons
I anmälan skriver det regionala skyddsombudet att det är brist på arbetskläder och ändamålsenliga andningsmasker. Det anses också att skorstens-fejarna utsätts för onödiga risker i sitt arbete. En sotare har beskrivit att han lider av stora hudutslag på benen. På grund av för dåliga arbetskläder riskerar sotarna förfrysning på vintern. Ett återkommande problem är att husägaren inte åtgärdar de brister som de är ålagda att göra, till exempel glidskydd på stegar och trasiga skorstenar. "Det händer inget fastän sotarna påtalar detta gång på gång", står det i anmälan. Det ställs också krav på att arbetsgivaren måste se över rutinerna när det gäller de brister som påpekats. Listan på åtgärdskrav är gedigen: Det ska finnas så pass många ombyten att det finns möjlighet att byta och tvätta kläder under veckan och på arbetstid. Det ska finnas en Företagshälsovård eftersom yrket kan medföra stora hälsorisker. För att minska risken att kemikalier sugs upp av huden och medför hudsjukdomar vill de ha tillgång till en bastu för att rensa hudporerna från de gifter skorstensfejarna utsätts för. Arbetsgivaren ska avsätta tid i arbetet så att sotarna bra och säkert kan genomföra den bilvård som krävs. Arbetsgivaren måste se över sina rutiner när det gäller brister som påpekats hos husägarna så att de anställda kan arbeta på ett säkert sätt. Arbetsgivaren måste genom diskussion med sina anställda komma överens om vart köldgränsen går för arbete utomhus. Arbetsgivaren måste förbättra sina rutiner när det gäller avbokning av sotning så att sotarna kan arbeta på ett säkert sätt utan att risk för att bli anklagad för hemfridsbrott av husägaren.

Mer läsning

Annons