Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören var på plats när Berlinmuren föll

/
  • LT den 14 november 1989.
  • För precis 20 år sedan satt läraren Sören Magnusson från Östersund i en taxi i Berlin på väg till bion. Då skriker plötsligt taxichauffören att ”muren är öppen”. ”Ändå upplevde jag inga glädjeyttringar i Berlin, snarare handlade det om pur förvåning”, säger Sören om det historiska ögonblicket. Foto: Håkan Luthman

I dag är det 20 år sedan Berlinmuren föll, den 9 november 1989. Sören Magnusson, samhällslärare från Östersund var där, denna historiska torsdag.

Annons

Berlinmuren byggdes 1961 för att hindra östtyska medborgare från att fly till väst via Västberlin.

Men för 20 år sedan föll muren och tiotusentals öst-tyskar togs sig förbi gränskontrollerna.

Gränsen suddades så sakta bort medan människor högg ner muren bit för bit.

– Ändå upplevde jag inga glädjeyttringar i Berlin, säger Sören Magnusson, snarare handlade det om pur förvåning. Östtyskarna kommer över gränsen och de tror inte riktigt att det är sant eftersom de styrts av en diktatur så länge.

Det var vid 18-tiden, torsdagen den 9 november, som Günter Schabrowski, medlem i DDR:s politbyrå, samlade utländska journalister till en presskonferens.

Han ville berätta om villkoren för att DDR-medborgare skulle få visum för att resa utomlands, även till det kapitalistiska utlandet.

Det skriver Hans Almgren i FLS-aktuellt. Han var tillsammans med Sören Magnusson på kurs då i Västberlin. Att det var precis en tors-dag vet Sören Magnusson väl eftersom det var sista kursdagen och då brukar de ha avslutningsfest.

– Två danska lärarinnor och jag åkte för att se på bio, och för att vi skulle hinna i tid till festen tog vi en taxi, berättar han.

– Taxichauffören lyssnade på radion och helt plötsligt skrek han att ”muren är öppen”.

Sören Magnusson och hans kollegor började travestera på Harry Belafontes sång ”There’s a hole in the wall, dear Krenz, dear Krenz, there’s a hole ... (det är ett hål i muren, käre Krenz).

Det blev en kryddad avslutningsfest med champagne och några av deltagarna togs sig även till muren på natten för att få vara med när tusentals och åter tusentals östberlinare vällde genom det tidigare så hårt bevakade gränsområdet, Checkpoint Charlie.

När Sören Magnusson sedan skulle försöka ta sig hem till Sverige på fredagen, tvingades han trängas med en kvarts miljon människor som var på väg till gränsövergången.

Han berättar om östtyska ungdomar som åt pizza för första gången eller drack coca-cola för att ta med sig burken hem som souvenir.

Nu kommer eleverna på Wargentinsskolan att få en ögonvittnesskildring på lektionerna i samhällslära denna vecka. För naturligtvis kommer Sören Magnusson att berätta om hur det var att vara med om detta historiska ögonblick.

Mer läsning

Annons