Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören Jonsson – en sann kooperatör

/
  • Sören Jonsson berättar att sortimentet i dagens butiker är ofantligt mycket bredare än när han började arbeta 1954. ”Vindruvor kom bara till jul, då inbäddade i korkflisor”, säger han.
  • Butiken i Bräcke någon gång mellan 1913 och 1923. Vid starten 1908 hade konsumentföreningen problem med bank- och varubojkotter från motståndare inom den privata handeln som gärna tog ut överpriser.
  • Sören Jonsson har arbetat 46 år inom Konsum och började som butiksbiträde i butiken i Valne, 13 år gammal.
  • Bilden var omslagsbild i Konsumentbladet nummer 10 år 1933. Nils Johan Nyman Karlén och Johan Berglund åkte fem mil på skidor tur och retur för att handla i butiken i Offerdalsberg. Ur Konsums fotoalbum/Jamtli bildarkiv.
  • För att pressa matpriser och motverka handelskarteller startades konsumentföreningar som beställde hela vagnslaster med livsmedel och sålde för låga summor. Här butiken i Järpen under tidigt 1900-tal. Ur Konsums fotoalbum/Jamtli Bildarkiv.
  • Den första butiken i Östersunds Kooperativa Handelsförening på Storgatan 39. Vid starten 1909 hade föreningen 267 medlemmar som hade skrapat ihop ett insatskapital på 1643 kronor. Butiken firar i år hundraårsjubileum. Ur Konsums fotoalbum/Jamtlis Bildarkiv.

Konsum Nord jubilerar i år. Den första butiken i länet öppnade för 110 år sedan och Konsum Östersund firar 100 år. En trogen medarbetare inom koncernen är Sören Jonsson som har ägnat 46 år och därmed hela sitt yrkesliv åt Konsum.

Annons

Sören Jonsson kliver in i Coop- butiken på Kyrkgatan i Östersund. Han ser sig om i butiken, funderar. Så lever han sig tillbaka i tiden. I en liten konsumbutik i Valne för mer än ett halvsekel sedan påbörjade Sören sin karriär.

Första dagen i butiken, 13 år gammal, fick han utföra samma sysslor som vilken man som helst; bära tunga mjölsäckar, betjäna kunder och räkna kassan.

– Det var främmande och kändes inte så kul, men jag blev i alla fall bra på huvudräkning eftersom det inte fanns någon räknare i kassan.

Konsum Nord som idag är en stor förening med allt från Coop Nära-butiker till Coop Bygg-varuhus, sysselsätter 1118 människor och har över 262 000 medlemmar. Det kan jämföras med starten av Konsum Järpen som är den allra första butiken inom Konsum Nord.

Järpen bildades 1899 som en konsumtionsförening där några få medlemmar beställde vagnslaster med livsmedel och sålde billigt vid järnvägen, så småningom anställdes en expedit. Samtidigt startade kampen mot handelskarteller som tog ut överpris.

Handelsföreningarna utvecklades i och med att tiderna förändrades. Under 1940-talet började många kvinnor att förvärvsarbeta och allt fler skulle därför handla på samma gång efter jobbet. I och med detta havererade systemet med den manuella betjäningen och Konsum blev först med snabbköp.

1954 när Sören Jonsson började arbeta fungerade butiken i Valne som ett halvsnabbköp. Hälften av varorna var förpackade och resten vägdes och mättes upp i papperspåsar.

– Jag lärde mig att vika till påsar så att man kunde vända dem upp och ner utan att sockret rann ut.

Under rundturen på Coop berättar Sören om förändringar som skett under de 46 år han har jobbat. Det handlar mycket om sortimentet.

– När jag började arbeta fanns det inte så stort utbud, vindruvor till exempel kom bara till julen, förpackade i trälådor och inbäddade i korkspån för att hålla sig.

Mycket har hänt under Konsums 110-åriga historia. Butiker har öppnats, stängts, moderniserats och slagits samman. En stor förändring var när de många små handelsverksamheterna samlades i stora Domusvaruhus. 1962 öppnade Domus i Östersund.

För Sören har tiden på Konsum varit en genomgående linje i hans liv och det har aldrig varit aktuellt att byta bransch eftersom hela tiden har funnits utvecklingsmöjligheter. Under sina år i kooperativet har Sören klättrat från butiksbiträde i Valne till personal- och informationschef för Konsum Jämtlands 22 butiker.

Han har många minnen och berättar öppet om tiden i koncernen.

Sören drar på munnen och minns mycket väl ett tillfälle under 1950-talet när nya VD:n i butiken i Bockträsk stod bakom disken för första gången. Lärarens fru steg in i butiken, tittade bort mot schampohyllan och frågade försynt efter Mimosept. ”Ska det vara för mörkt eller ljust hår?”, frågade VD:n, som uppenbarligen inte visste att Mimosept var märket på en dambinda.

Under sina år i kooperativet hann Sören klättra från butiksbiträde i Valne till personal- och informationschef för Konsum Jämtlands 22 butiker.

Han berättar om jobbiga dagar när han har varit tvungen och gå till jobbet och ge folk sparken på grund av arbetsbrist.

Själv beskriver han sig som realist och kanske den som måste bromsa ibland.

– I alla företag behövs det någon som gasar och någon som bromsar, säger Sören.

Sören är Konsum trogen och handlar alltid på Coop. Han ser sig om en sista gång innan han lämnar butiken.

– Nu kan man ju göra allting själv i butiken, man kan till och med betala utan hjälp med shop express.

Han vänder sig om, plirar lite med ögonen och tillägger.

– Men trots de stora ytorna och alla nya varor finns det ingen islandssill i lösvikt. Det hade vi när jag började, kom i trätunnor och mättes upp i smörpapper. Det saknar jag.

Mer läsning

Annons