Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophämtning kommer att kosta mer för villaägare

Behovsanpassad sophämtning ska vara infört i hela Östersunds kommun januari 2011 och kommer innebära ökade kostnader för de flesta villaägare.

Annons

Östersunds kommun är i full gång med en förändring av sophämtning för villaägare från varannan vecka till behovsanpassad sophämtning. Ändringen till behovsanpassad sophämtning innebär att varje tömning registreras hos kommunen och att villaägarna betalar för det antal tömningar som kommunen utför. Sopbilen kommer fortsätta komma varannan vecka men villaägarna får själva välja om de vill ställa ut sitt brännbara kärl eller inte. Förändringen har redan börjat på landsbygden och är planerad att vara helt genomförd januari 2011.

I dag kostar sophämtning varannan vecka för de som har ett kärl på 190 liter 1 390 kronor per år. För den som efter ändringen fortfarande vill ha sophämtning varannan vecka kommer det kosta 1 754 kronor per år. Det innebär en kostnadsökning på 26 procent. För att landa på samma kostnader som innan ändringen gäller det att inte tömma sitt sopkärl mer än 15 gånger per år.

Ola Skarin, renhållningschef på Östersunds kommun ser inte förändringen som en höjning av kostnader utan som en förändring för att effektivisera återvinningen.

– Vi har gjort en plockanalys som visar att 30 procent av det som skickas till Sundsvall egentligen borde återvinnas. Vi behöver bli duktigare på att källsortera och är man duktig på att återvinna så blir här det billigare, säger han.

Helena Zettervall, villaägare i Odensala återvinner redan och tycker det är bra att kommunen vill få andra att återvinna mer, men inte att kostnaderna höjs så pass mycket och speciellt inte för barnfamiljer.

– En så här stor prishöjning känns inte alls bra, säger hon.

Mer läsning

Annons