Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnbrist orsakar många trafikolyckor

/
  • Örjan Forslund, Brunflo.– Nej jag har inte somnat men jag vet folk som råkat ut för tragiska olyckor på grund av det. Däremot vissa dagar på väg hem från jobbet är det som om man inte minns vägen, fast jag varit vaken hela tiden.
  • Lisa Örjebo, Frösön– Det har inte hänt att jag somnat men jag kör sällan bil och när jag kör är jag väldigt noggrann med sömnen.
  • Sören Olsson, Östersund– Då jag jobbade natt var jag trött på vägen hem men jag somnade inte. Det hände att jag tog en tupplur då jag inte kände mig pigg.
  • Ola Johansson, Kvitsle– Jag kan känna mig trött men har inte somnat vid ratten. Att stanna och sova i tio minuter brukar fungera bra. I ungdomen stannade man vid en bäck och sköljde av ansiktet för att bli piggare.

Uttröttade bilister som somnar, eller nästan somnar, vid ratten är på väg att orsaka fler olyckor än de som är alkoholrelaterade.

Annons

Den första undersökningen i sitt slag visar omfattningen av problemet med sömnbrist bland bilisterna.

Motormännen har ställt frågor om det här till 673 bilförare, i samband med polisens nykterhetskontroller.

Resultatet visar att var sjätte bilist har somnat eller nästan somnat vid ratten under körning och därmed tappat kontrollen över sitt fordon.

– Brist på sömn är ett stort växande folkhälsoproblem. I dag finns det forskning som pekar på att fler trafikolyckor är trötthetsrelaterade än alkoholrelaterade, säger Maria Spetz på Motormännen.

14 procent har uppgett att de nästan somnat. 3 procent svarade att de somnat när de kört bil Resultatet av undersökningen analyseras nu av Statens trafik- och transportforskningsinstitut.

– Sannolikt är andelen ännu större. Undersökningen beskriver endast hur läget ser ut bland dem som kör dagtid, enligt Maria Spetz.

Mer läsning

Annons