Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarskolan blir räddningen för IG-elever

/
  • Johannes Pettersson och Cristopher Edh hoppas att de tre veckorna i Sommarskolan ska ge dem en bra start  i ämnet matte när de börjar nian till hösten.
  • Joan Johansson hoppas att hans IG i engelska ska kunna bli ett G så att han kan söka in till fordonsprogrammet till hösten. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Drygt 50 elever från Östersund har fått en andra chans. Ytterligare en möjlighet att lära sig mer matematik, svenska och engelska. Men också en chans att slippa bli icke godkänd. Konceptet heter Sommarskolan.

Annons

För andra året i rad ordnar Östersunds kommun en sommarskola med extra lektioner för grundskoleelever som halkat efter i något av kärnämnena. Sommarskolan är till för de som nyss gått ut åttan eller nian och som fått betyget icke godkänd i matematik, svenska eller engelska.

– Det här är en jätteviktig och bra möjlighet för just de här eleverna att öka sina kunskaper och kanske höja sina betyg, säger Petra Törnlöf som är mattelärare i Sommarskolan.

Hon berättar att det är drygt 50 elever som under tre sommarveckor läser kärnämnen tre timmar per dag. Sommarskolans små klasser där eleverna oftast är väldigt motiverade gör att de flesta får bra resultat av den intensiva skolgången.

För de elever som gått ut nian med icke godkänt i något ämne innebär Sommarskolan en möjlighet slippa ytterligare ett förberedande år innan de kan börja på ett gymnasieprogram.

– Jag tycker det här är en jättebra möjlighet att kunna komma in på gymnasiet. Annars hade jag ju fått gå individuella programmet ett år, säger Joan Johansson som siktar på att läsa upp sitt betyg i engelska för att kunna söka in till fordonsprogrammet.

Björn Wickström är ansvarig rektor för Sommarskolan och säger att kommunen räknar med ett statligt bidrag på 130 000 kronor för att driva undervisningen. Han är också lite osäker på om det blir någon sommarskola nästa år.

– Det är osäkert med den här bidragsdelen. Den möjligheten brukar inte dyka upp förrän halvsent på våren då man kan söka pengar.

Björn Wickström tillägger att det kanske inte bara hänger på det statliga bidraget om det ska bli någon sommarskola nästa år.

– Möjligen kan det vara så att om det här visar sig vara framgångsrikt så kanske man inom kommunen tycker att det är värt pengarna och hostar upp.

Mer läsning

Annons