Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobbet – en språngbräda i karriären

/
  • På plats i studion – där gäller det att hålla koll på nerverna. ”Det är en riktig adrenalinkick att gå in i studion, även om man är stressad inför sändningen måste man lugna ner rösten”, säger Helene Nyberg, som hittade sitt drömvikariat på Radio Jämtland. Foto: Håkan Luthman

Semestertider är vikarietider.Helene Nyberg hittade sitt drömvikariat på Radio Jämtland. – Jag tycker om att prata och är väldigt nyfiken av mig så det här är perfekt för mig, säger hon.

Annons

Helene Nyberg pluggar på Mittuniversitetets journalistprogram i Sundsvall och har ett år kvar av den treåriga utbildningen innan hon får sin examen som journalist.

För henne blev en praktikplats vägen till sommarvikariatet.

– Vi hade vår långpraktik i våras och då sökte jag mig hit till Radio Jämtland. Det var en bra ingång till ett vikariat, säger hon.

– Man lär sig vad jobbet handlar om och får också möjlighet att visa upp vem man är på arbetsplatsen.

Tvärtemot många andra journaliststudenter har 25-åriga Helene sin bakgrund inom vården och har låtit beslutet att bli journalist mogna fram under ett antal års tid.

– Jag gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och jobbade även som undersköterska i några år innan jag kom fram till att jag ville jobba med radio. Det var bara en känsla jag fick, säger hon.

– Jag har alltid varit väldigt nyfiken av mig och velat veta mycket. Sedan tycker jag om att prata också, det är väl ingen nackdel om man jobbar på radion, skrattar hon och berättar att magkänslan även fick styra var hon hamnade.

Innan hon fick praktikplatsen hade Helene, som kommer från Svartliden utanför Arvidsjaur i Norrbotten, nämligen ingen koppling till Östersund och Jämtland.

– Många av de jag pluggar med i Sundsvall vill inrikta sig mot riksnyheter och storstäderna men jag är nog i grund och botten en lokal person. För mig kändes det helt rätt att söka till Radio Jämtland.

Fördelarna med jobbet är enligt Helene många, men framförallt är det variationen som hon lovordar.

– Det finns inte en dag som är den andra lik och det tilltalar mig. Det är varierat och finns så många olika saker man kan göra.

– Just nu jobbar jag som nyhetssändare, vilket innebär att man håller koll på dagens nyhetsflöde, fyller sändningarna med material och läser upp nyheterna en gång i timmen. Då måste man sträva efter att få en bra balans på nyheterna för att behålla lyssnarnas intresse.

– Men det är bara en liten del av yrket, det finns en rad andra saker man kan göra som radioreporter också. Den bredden gör arbetet spännande.

Vad hoppas och tror du att ditt sommarvikariat kommer leda till?

– Självklart hoppas jag kunna fortsätta inom radiobranschen. Radio Jämtland är en superbra arbetsplats och jag har lärt mig mycket, jag tror att det här är en bra väg in i yrket.

Mer läsning

Annons