Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommar, sol och norrmän – då går krogarna för högtryck

/
  • Mathilda Strömqvist är personalansvarig för kvällar på Plaza. Hon tror att i en ekonomiskt tuff situation så vill människor hitta glädjekorn. ”Folk kanske vill skämma bort sig”, säger hon.
  • Kocken Jimmy Hansson på Brunkullans krog har fullt upp med lunchgäster när Länstidningen kommer förbi. Någon kris märks inte på Brunkullan. ”Folk tar sig tid att gå ut numera. Vi har många stammisar men även en hel del turister som kommer hit”, säger Jimmy Hansson.
  • Gamla teatern är det ”säkra” kortet och tunga varumärket. Men sedan midsommar har Susanne Pripp också haft Verkö slott öppet. Ett projekt som hon säger sig vara nöjd med så här långt. ”Det går bra tycker jag. Jomen, det gör det”, säger hon.

För Östersunds krögare så har de senaste veckornas värmebölja varit en välbehövlig kickstart på sommarsäsongen.

– När det blir högtryck så hjälper det oss enormt, jublar Susanne Pripp, krögare på Gamla teatern.

Annons

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot många branscher. Men restaurangnäringen har klarat sig bättre än de flesta.

Konjunkturinstitutets månadsbarometer visar också att branschens konfidensindikator – måttet på hur bra man tror att branschen kommer att gå – har börjat återhämta sig från bottennivån i vintras.

I juni hade konfidensindikatorn nått upp till samma nivå som den var på i maj 2003.

– Sommaren har startat bra. Har det varit riktigt varmt ett tag så fortsätter folk att gå ut även när det 15–16 grader, säger Susanne Pripp, krögare på Gamla Teatern.

Hon berättar att våren varit ganska trög. En förklaring är det usla vädret i början av juni. Det märks direkt hos Gamla teatern som har en stor uteservering.

– Uteserveringarna är väldigt beroende av vädret, säger Susanne Pripp.

Sommaren har börjat bra. Men de riktigt goda sommartiderna har bara börjat för Susanne Pripp och hennes kollegor.

För nu kommer norrmännen på allvar.

– De kommer nu och framåt. Tack gode gud för dem. Utan norrmännen skulle vi inte ha en sådan turismnäring som vi har här i Östersund. De är ofantligt viktiga, säger Susanne Pripp.

Vilken betydelse har den lågt värderade kronan?

– Det är ganska viktigt. Det är bara att hoppas att det blir en bra svensk sommar. Då kommer folk att välja att vara hemma. Men blir det sämre väder så kommer en del att åka i väg på sistaminuten-resor.

På Plaza har man inte märkt av lågkonjukturen. Personalansvarig för kvällen Matilda Strömqvist berättar att det har varit bra med gäster både i restaurangdelen, nattklubben och på hotellet.

– Under sommaren har vi mest hotellgäster. Då har vi fullbelagt hela tiden. Men våren har varit riktigt bra den också. Då har nattklubben gått bra, säger Matilda Strömqvist.

Lunchserveringen kan gå ner för restauranger på somrarna. Då försvinner många av de som vanligtvis äter lunch ute på krogarna.

Men så är inte fallet på Brunkullans krog. Tvärtom.

– Vi ökar omsättningen på lunchen under sommaren. Den är det dubbla minst, säger Jimmy Hansson, kock på Brunkullan.

Han håller med Susanne Pripp om att värmeböljan som sköljde över Jämtland fungerade som en ordentlig propplösare för sommarkommersen på krogarna.

– När det blev varmt så märkte vi av det direkt. Det var packat överallt. Men nu så är det som om det inte spelar någon roll. Folk går ut och sitter på uteserveringar även om det inte är jättevarmt, säger Jimmy Hansson.

Mer läsning

Annons