Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solstrand i Badhusparken ingår i nästa miljonprojekt

/
  • Stranden nedanför Västra station, vid Badhusparken, ska förädlas men om det blir strandbad med sand är oklart. Rolf Söderlind och Carina Ulfves passade på att bada i somras. Foto: håkan luthman

Efter invigningen av Stortorget i dag är Badhusparken på väg att bli nästa stora ombyggnadsprojekt i centrala Östersund.

Annons

Visioner och riktlinjer för hur Badhusparken med Runudden ska förnyas har nu kostnadsberäknats i en mycket grov kalkyl.

Prislappen ligger i det här läget på 14, 4 miljoner kronor.

Syftet är att upplevelsemässigt koppla ihop Stortorget med Badhusparken.

Vid miljö- och samhällsnämndens möte i onsdags bestämdes att man ska gå vidare med planerna.

Idéskisserna behandlar centrala Badhusparken med aktivitetspark inklusive strandbad på Östersundssidan. På andra sidan gångbron ingår Runudden, Hornsbergs friluftspark med hamnpark och strandbad på Frösösidan.

Kostnadsfördelningen innebär att Badhusparken med caféutbyggnad samt aktivitetspark med badstrand hamnar på 10,1 miljoner kronor. Projektering påbörjas nästa år.

Åtgärderna på Frösösidan är tänkt att delas upp i etapper där kostnaderna fördelas över flera år.

– Det här är ett angeläget arbete och ger en bra besöksanledning både sommar och vinter, säger Göte Murén, ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

– Vi påbörjar arbetet nästa år med ombyggnader i parkområdet för 1, 4 miljoner och en del handlar om att öka tryggheten och det finns många gamla träd och buskar att se över.

Enligt Göte Murén råder inga politiska motsättningar i nämnden om projektet hittills.

Stora öppna gräs- och grusytor med sittplatser planeras men att anlägga en sandstrand kan bli komplicerat. Storsjön är reglerad och om sanden kan ligga kvar är oklart. Men solbad vid strand ingår även fortsättningsvis i planerna.

– Planerna är fortfarande väldigt lösa. Det är nu framöver vi ska ställa ut materialet. Hittills har vi försökt få grepp om kostnaderna för att se om det är något kommunen kan arbeta med långsiktigt under flera år, säger stadsträdgårdsmästare Nicole Lindsjö.

Beträffande strandbad så bedömer hon att det är lättare att fräscha upp stranden väster om helikopterbasen i Lugnvik.

– Stranden nedanför västra station vet vi inte vad som är tekniskt möjligt att göra med, säger Nicole Lindsjö.

Mer läsning

Annons