Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solenergin blir allt hetare för småhusägaren

/
  • Solenergin har värmt ett plåttak och fått skjuts på snön. Foto: Ingvar Ericsson

Förhoppningar om ljusare tider för solenergi väcks sedan regeringens klimat- proposition blev offentlig igår.

Annons

Solvärme och solel, vindkraft och bioenergi är de snabbast växande energibranscherna.

Men den svenska marknadsutvecklingen ligger under eller nära genomsnittet för EU. Regeringen vill ändra på det med satsningar på hållbara energikällor som en bärande del i klimatpropositionen.

Tidigare har man i forskningspropositionen föreslagit att drygt 500 miljoner kronor ska gå till forskning med inriktning på klimat och energi de närmaste åren.

Solenergi ingår också i miljardsatsningen på förnybar energi inom ramen för den regionala utvecklingsfonden fram till 2013.

Hur är det då i Jämtland. Ökar intresset för solpaneler från år 2000 när det blev möjligt för småhusägare att få stöd för investeringar i solpaneler?

– Ja det gör det. I stort sett alla som ansöker om solvärme får också det här stödet. Men betydligt fler än vad som har solvärme i dag skulle kunna ha det, säger Jimmy Anjevall på Energikontoret i Östersund

– Det är också ett komplement där jag inte hört att någon blivit missnöjd. Visst är det en stor investering, men på sikt är solenergi lönsamt.

Men är Jämtland ett bra sollän med tanke på all snö som faller på taken?

– Det är inte under den perioden solenergin ska ge mest.

– Utspritt över året kan solvärmen täcka mellan 20-30 procent om man räknar ihop värme och varmvatten, säger Jimmy Anjevall.

Sedan Rotavdraget kom har Energikontoret i Östersund noterat en tydligt märkbar förfrågan om hur avdraget kan användas i energisammanhang.

Men Rotavdrag kan sannolikt inte kombineras med de riktade stöd som finns för solvärme.

Max 7 500 kronor utgår i stöd för att sätta upp energikompletterande solfångare. Konverteringsstöd för att gå över från direktel till vattenburet är också en möjlighet i sammanhanget.

Vattenburen värme och ackumulatortank är några kriterier som ska vara uppfyllda om bidrag till solpaneler ska komma ifråga.

Det står klart att 340 miljoner finns avsatta i klimatpropositionen för energieffektivisering i bebyggelse de närmaste två åren.

– Det är som jag förstår ett informationsstöd och inte någon investeringsdel som ingår i den summan, säger Jimmy Anjevall.

Energikontoret i Östersund är ett av 13 kontor i Sverige. Uppgifterna kan komma att utvidgas. Klimat- och energirådgivning till hushåll och företag i kommunerna ska utvecklas framöver.

– Det låter väldigt spännande och jag tror definitivt att vi kommer att jobba med det i fall det blir så. Hur återstår att se, konstaterar Jimmy Anjevall.

Klart är att de lokala och regionala nätverken för energieffektivisering ska förstärkas. ”I detta arbete är de kommunala energi- och klimatrådgivarna och de regionala energikontoren centrala aktörer”, enligt skrivningen i klimatpropositionen. Lennart Öhd

Mer läsning

Annons