Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solbergs äldre fick behålla serveringen

Den planerade sommarstängningen av lunchrestaurangen på äldreboendet Solberg i Östersund fick inte gehör hos politikerna i vård- och omsorgsnämnden i tisdags. Nu ska frågan beredas ytterligare.

Annons

I tisdagens tidning berättade LT att kommunens tjänstemän hade tagit fram ett förslag som gick ut på att lunchserveringen på äldreboendet Solberg skulle hålla stängt under sommarens helger.

Bakgrunden till förslaget var att verksamheten inte går ihop ekonomiskt och att köket dras med ett ekonomiskt underskott varje år. Genom att begränsa öppettiderna räknade kommunen med att spara 50 000 kronor i år och cirka 100 000 kronor kommande år.

Både boende, personal och anhöriga reagerade på förslaget. Flera uttryckte sin ilska över att det fanns planer på att begränsa öppettiderna. En del ansåg att just helgluncherna var en viktig social tillställning för de äldre på Solberga och att deras tillvaro skulle försämras om restaurangen stängdes vissa dagar.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden antog inte tjänstemännens förslag den här gången. Under mötet i tisdags valde de att rösta för att ärendet ska beredas ytterligare och tas upp vid ett senare tillfälle. Det i sin tur innebär att restaurangen kommer att vara öppen som vanligt i sommar.

Nämndens ordförande, Katarina Nyberg Finn, S, säger att det förmodligen kommer att bli svårt att spara pengarna på annat håll i verksamheten. Hon tror att politikerna i nämnden kommer att behöva rösta för begränsade öppettider när frågan tas upp nästa gång.

Mer läsning

Annons