Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten bröt mot grundlagen

Socialtjänsten i Östersund kritiseras av Justitieombudsmannen för brott mot grundlagen.

Annons

Anledningen är att man inte har lämnat ut allmänna handlingar på det sätt som lagen kräver.

En kvinna från Östersund fick i slutet av januari avslag på sin ansökan om att få socialbidrag för hyreskostnader. Men kvinnan fick då bara ett muntligt besked om avslagsbeslutet. Dagen därpå besökte hon socialtjänsten och ville ta del av de allmänna handlingar som rörde hennes ärende. Kvinnan fick inte hjälp på plats men ringdes upp av en handläggare senare under dagen. Hon bad då att få ta del av det skriftliga avslagsbeslut som gällde hennes ansökan och de senaste journalanteckningarna i ärendet.

Men sedan hände ingenting på nästan en hel månad. Först i slutet av februari hörde socialtjänstens handläggare återigen av sig till kvinnan och frågade vilka handlingar det var hon ville ta del av.

Ärendet anmäldes till Justitieombudsmannen, JO, som nu har kommit med ett beslut i ärendet. JO konstaterar att de journalanteckningar som kvinnan bett om skickades ut alldeles för sent och att den långsamma handläggningen är ett brott mot lagen. Grundlagen säger nämligen att allmänna handlingar ska lämnas ut skyndsamt.

Socialtjänstens handläggare skriver i sin förklaring till JO att arbetssituationen vid den här tiden var ansträngd och att det därför dröjde ända till den 24 februari innan avslagsbeslutet upprättades i skriftlig form. JO utgår från att det handlar om en engångsföreteelse och nöjer sig därför med att bara kritisera socialtjänsten i Östersund.

Mer läsning

Annons