Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen kritiserar Östersunds sjukhus

/

Rutinerna har brustit när Östersunds sjukhus och en hälsocentral i länet missat att en äldre man fått fraktur på båtbenet i handen.

Det slår Socialstyrelsen fast som också ställer krav på skärpning.

Annons

Det framgår av ett beslut i ett Lex Maria ärende. Socialstyrelsen vill även ha en redovisning från verksamhetscheferna hur de ska göra för att detta inte ska hända igen.

Mannen som är i 60-årsåldern besökte hälsocentralen eftersom han hade ont i handen efter att ha ramlat fyra dagar tidigare.

Han skickades till röntgenundersökning av handled inklusive karpalben och båtben till Östersunds sjukhus.

Men de hittade ingen fraktur på bilderna. Men patienten kom tillbaka till hälsocentralen eftersom han fortfarande hade ont i handleden.

Läkaren remitterade patienten till en förnyad röntgenundersökning och då visade speciell röntgen att det fanns en fraktur på båtbenet, varför han remitterades till ortopedkliniken där han opererades för skadan.

Socialstyrelsen konstaterar att patienten drabbats av en försenad diagnos och säger att även om inte den första röntgenundersökningen visat någon fraktur ska en misstänkt båtbensfraktur alltid följas upp.

Av de handlingar som Socialstyrelsen fått visas att det har genomförts en händelseanalys där de har identifierat orsaker och föreslagit åtgärder för att förhindra att händelsen upprepas.

 

 

Mer läsning

Annons