Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen berömmer jämtländska ungdomshem

Många ungdomshem sågas i ny rapport från Social-styrelsen. Men de jämtländska ungdomshemmen hyllas i rapporten.
– Det beror nog på att det är förhållandevis små enheter här, säger Lena Danielsson, socialkonsulent.

Annons

I går kom till slut Socialstyrelsens gigantiska rapport där man granskat behandlingshem för ungdomar (HVB-hem) i Sverige.

Under flera års tid har Socialstyrelsen tillsammans med länsstyrelserna runt om i landet försökt att ta reda på hur bra eller dåliga landets HVB-hem är.

Åsa Börjesson är chef för Socialstyrelsens socialtjänstavdelning och har varit med och tagit fram rapporten. Hon berättar att man runt om i Sverige funnit hem med brister framförallt i säkerhet för ungdomarna.

Er granskning har varit lite som en tumme i vitögat på de här hemmen. Vad har det lett till?

– Det är ju inget ställe som har stängt. Däremot så har ställen stängt sig själva. Dessutom har 19 hem fått allvarlig kritik, konstaterar hon.

Men inget av de HVB-hem som har fått allvarlig kritik finns i Jämtlands län. I den del av rapporten som berör Jämtland – och som redan släppts tidigare – är socialdirektör Kjell Brickman på länsstyrelsen i Östersund positiv: ”De behandlingshem som finns i länet överlag ger barn och unga en god omvårdnad”.

På länsstyrelsen vill man framhålla att HVB-hemmen i Jämtland överlag är välskötta.

– Det har funnits brister i dokumentation. Men det har vi följt upp och sett till att det åtgärdats, säger Lena Danielsson, socialkonsulent.

Annars tycker hon att HVB-hemsverksamheten i Jämtland fungerar bra.

– Vi har ganska regelbunden kontakt med de olika hemmen. Det har inte varit samma problem som på andra håll i landet, säger hon.

Mer läsning

Annons