Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön ska bort – ekonomin får bli en senare fråga

/
  • ”Jag är less på det här nu”, säger Göran Nilsson, snöröjare i Östersunds kommun. Vintern 2009 har börjat bra eller dåligt, beroende på hur man ser på det rikliga snöfall som varit runt om i länet.  Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Snön har fallit för fullt över länet i vinter. Och den kommunala snöröjningen går för högtryck, samtidigt som kostnaden för det tickar på. Men ekonomin verkar bli ett senare problem för de flesta kommuner i länet. För snön måste väck.

Annons

För några veckor sedan vräkte snön ner över Östersund under bara en helg och snöröjarna fick jobba 14-timmarsskift för att hinna röja bort det värsta.

Då knorrades det om extrapengar till vinterväghållningen. Men nu är budet tydligt: oavsett vädret ska snön bort från vägarna.

– Januari och februari har ju börjat bra... eller dåligt, säger Bertil Danielsson, chef för Östersunds trafik- och parkförvaltning, och syftar på hur man väljer att se på det rikliga snöfall som varit.

Arbetsmässigt och ekonomiskt har det varit ett tufft år för kommunen, men i dagsläget är det för tidigt att säga om kostnaderna kommer att skena iväg och några åtgärder måste vidtas längre fram i år.

– Det är avsatt 20,6 miljoner kronor för vinterväghållning, och det motsvarar en normalvinter, säger Bertil Danielsson.

En budgetavstämning görs i april och först då kan förvaltningen se hur vinterns snöfall har påverkat ekonomin. Så i nuläget skottar, röjer och forslar kommunen bort snön så fort de kan.

– Vi jobbar på för fullt, vi kan ju inte lämna kvar snön, säger Kenneth Winterqvist, som är väghållningschef i Östersund och ser till att arbetet utförs.

– Vi röjer på efter den prioritering som kommunen har bestämt, säger han.

Det innebär att de viktigaste gatorna röjs efter tre centimeters snöfall, och övriga efter fem centimeters snöfall. Gatorna får inte bli smalare än tre meter. Som det är nu börjar den gränsen bli nådd runt om i olika bostadsområden i Östersund. Snöröjarna jobbar därför successivt med att forsla undan de höga snövallarna, ett arbete som beräknas ta cirka 1,5 vecka till.

Mer läsning

Annons