Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöbrist har inte gett extra klirr i kommun- kassan – än

Östersunds kommun kan spara stora pengar om det blir en snöfattig vinter. Men hittills har avsaknaden av snö inte genererat några extra pengar i kommunkassan.

Annons

Snön lyser med sin frånvaro och någon halka att tala om har det inte varit i Östersundstrakten på sistone. Det skulle kunna innebära att kommunen sparat en del pengar eftersom det krävts färre insatser än normalt för att röja snö eller bekämpa halka. Men minnet är ofta kort, det var precis samma läge förra året.

– Vi tänkte precis likadant, att det varit lite snöröjning hittills i år och tittade lite i statistik som vi har. Men vi kunde bara konstatera att den första riktiga snösvängen i fjol var den 24 november, säger Bengt Abrahamsson som är gatuchef på Östersunds kommun.

Han berättar att betalningsmodellen för snöröjningen tidigare kunnat vara problematisk då de budgeterade pengarna ibland tagit slut innan vintern varit över. Då har det antingen varit Bengt Abrahamssons avdelning på utförarsidan som fått ett underskott i ekonomin eller beställaren som fått begära tilläggsanslag från kommunkassan.

I år hoppas han att en sådan situation inte ska uppstå.

– Vi har i år gjort upp om ett fast pris för snöröjningen av centrala delen av stan. Tidigare har man kört på löpande räkning och då har det varit svårt att budgetera. Nu vet beställaren att det kostar 13 miljoner kronor att röja snö i stan.

Mer läsning

Annons