Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Snickarutbildning hos Lernia är helt värdelös"

/

Företaget Lernias utbildning till snickare är värdelös. Det anser både fackförbund och byggarbetsgivare. Den leder inte till något yrkesbevis och flera som gått utbildningen är besvikna.

Annons
Fredrik Esbjörnsson från Tandsbyn vill bli snickare och började förra vintern en lärlingsperiod i utbildningsföretaget Lernias regi. Men efter fyra månader fick han veta att utbildningen inte skulle ge honom ett så kallat yrkesbevis. Uppgiften kom som en total överraskning och Fredrik valde att hoppa av.
- Det känns som om de här månaderna är helt bortkastade. Man vet ju att om man inte har ett sådant här yrkesbevis så kommer man heller inte att få något jobb.
Ett yrkesbevis är ett värdefullt dokument som berättar att en person gått som lärling en viss tid och att han eller hon har de kunskaper som krävs för att jobba med olika yrken inom byggbranschen. Yrkesbeviset utfärdas gemensamt av fackförbundet Byggnads och Sveriges byggindustrier.
Håkan Löfqvist har ansvar för utbildningsfrågor på Byggnads i Östersund och är starkt kritisk till Lernias upplägg.
- Jag blir bara ledsen när jag hör hur det går till. De här människorna lockas att gå en utbildning för att komma in en bransch med bra konjunktur för att sedan upptäcka att lärlingstiden har varit förgäves.
Håkan Löfqvist säger att Lernias utbildning helt enkelt inte håller måttet för att kunna räknas som lärlingstid och senare leda till ett yrkesbevis.
- De som sytt ihop det här har ingen kunskap alls om branschen, säger han.
Staffan Sjömark är chef för Sveriges byggindustrier i Östersund och delar Håkan Löfqvist uppfattning.
- De som går den här utbildningen får en viss kunskap men det leder inte till något yrkesbevis och innebär egentligen bara en kostnad för den som går där, säger han.
Det Staffan Sjömark menar är att den som går som traditionell lärling alltid får betalt under tiden han eller hon arbetar. Den som går lärlingsutbildningen på Lernia får ingen lön och får dessutom själv bekosta sina arbetskläder.
Fredrik Esbjörnsson säger att han hade tur som hade en uppmärksam arbetsgivare som påpekade att Lernias upplägg kanske inte var den bästa för honom. Nu har han skrivit ett avtal med Riksbyggen där han går en traditionell lärlingsutbildning med lön och gratis arbetskläder.
J De som sytt ihop det här har ingen kunskap alls om branschen.
Håkan Löfqvist

Mer läsning

Annons