Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SNF: Här förstör SCA unik skogsmiljö

/
  • Naturskyddsföreningen har dokumenterat avverkningen som man menar har lett till att skog av värdefull nyckelbiotopklass har avverkats.
  • Spår efter SCA avverkning i Lillklumpvattnet, i trakterna             av Hotagen, ligger i fjällnära terräng och är ett av de områden Naturskyddsföreningen synat. Foto: Hans Sundström
  • Lillklumpvattnet i Hotagenområdet är ett av två hyggen i Jämtland som personal från SCA nu ska titta närmare på för att kontrollera omfattningen av de påstådda brotten mot miljöhänsynen.

Sedan Naturskyddsföreningen synat tre kalhyggen som avverkats av SCA i sommar har föreningen anmält bolaget för brott mot miljöhänsynen.

Annons

Enligt Naturskyddsföreningen har man dokumenterat 100-tals avverkade naturvärdesträd på tre olika hyggen; två i Jämtland och ett i Västernorrland.

På grund av de iakttagelser som gjorts under inventeringen av hyggena anmäls SCA för brott mot miljöhänsynen, med koppling till den svenska FSC-standarden för certifiering av skogsbruk.

I Krokoms kommun hävdar Naturskyddsföreningen att man hittat ett hygge med fler än 200 brott mot miljöhänsynen. Överträdelsen handlar exempelvis om kapade naturvärdesträd, sönderkörd död ved och bristande hänsyn till arter som är hotade. Vid Lillklumpvattnet i Jämtland ska SCA ha avverkat skog av nyckelbiotopsklass.

Även här anser sig Naturskyddsföreningens inventerare ha hittat ett stort antal brott mot FSC-standarden.

– De fältbesök som Naturskyddsföreningens ideellt aktiva medlemmar har gjort de senaste tre åren visar att SCA inte klarar av att leva upp till sitt FSC-åtagande när det gäller naturhänsyn.

– Bolaget har återigen brustit starkt i sin planering genom att avverka skogar av nyckelbiotopsklass.

– Nu finns det underlag att allvarligt ifrågasätta bolagets FSC-certifiering, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

I ett pressmeddelande hävdar han att SCA föra året var nära att mista sin ekonomiskt viktiga skogscertifiering FSC, i samband med tre allvarliga anmärkningar för brott mot FSC-standarden.

– Det är mycket anmärkningsvärt att SCA:s rutiner fortfarande inte fungerar vid planeringen av avverkningar. Bolaget fortsätter att hugga naturskogar med mycket höga naturvärden på egen mark i strid mot deras FSC-certifiering, enligt Malin Sahlin som är skogshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Mer läsning

Annons