Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart öppnas den första isvägen på Storsjön

/
  • Under gårdagen var Anders Rickardsson och Per-Ola Zackrisson från Vägverket ute för att provmäta delar av isvägen mellan Isön och Norderön. På sina ställen var den bara 17 centimeter tjock. För att den ska gå köra bil på ska den vara 25 centimeter.
  • Vägverket håller nu på med att ploga sträckan Isön–Norderön. Eftersom det är vatten på isen och eftersom den bara på bara är 17 centmeter tjock på vissa ställen, tar det ännu ett tag än innan den öppnas.
  • Under gårdagen var Anders Rickardsson och Per-Ola Zackrisson från Vägverket ute för att provmäta delar av isvägen mellan Isön och Norderön. På sina ställen var den bara 17 centimeter tjock. För att den ska gå köra bil på ska den vara 25 centimeter.
  • Det är tungt för färjan mellan Norderön och Håkansta att ta sig fram i isen. Så fort isvägen mellan Sunne och Vällviken öppnar tas färjan ur trafik.
  • Isvägen mellan Sunne och Vällviken är klar för att öppnas.”Det kan bli redan nu i helgen”, säger Bengt Landén på vägverket, som ansvarar för isvägarna.
  • 100 ton is har grävskopan tagit upp ur färjrännan för att färjan ska kunna gå normalt.
  • Isen höll inte för den här bilen som sjönk till botten utanför Kläppe i Hallen. Bara taket synts på bilen som nu blivit bärgad och står djupfryst på isen.

Med lite tur kan isvägen mellan Sunne och Vällviken öppna redan i helgen. Allt beror på vädret och om isen växer till så att den håller 25 centimeter på svagaste stället.

– Jag lovar ingenting, säger Bengt Landén, som är ansvarig för isvägarna. Blir det inte under lördagen så kan blir det om några dagar. Allt är i alla fall klart för ett öppnande den närmaste tiden.

Annons

Om det ser ljust ut för vägen mellan Sunne och Vällviken så är det lite dystrare för sträckorna Isön– Norderön och Norderön– Håkansta. Vid Isön var tjockleken bara 17 cm under torsdagen, så det dröjer nog mellan en vecka och 14 dagar innan bilarna släpps ut på den isen. Under gårdagen hade vägverket fyra man ute på isvägarna för att ploga och provborra.

– Det är snön som ställer till det, säger Bengt Landén. Det räcker om det är några centimeter snö så tar det tio gånger längre tid för isen att växa till fast det är så kallt som det är nu.

Isvägarna är 80 meter breda och det tar olika tid att ploga dem, beroende på vilka isförhållanden som råder.

– Den fyra kilometer långa sträckan mellan Sunne och Vällviken tog bara ett par dagar att ploga upp i år, tack vare att förhållandena på isen var perfekta. Däremot är det vatten på isen mellan Isön- Norderön, säger Landén.

Färjan mellan Norderön och Håkansta har stora problem att ta sig fram i ismassorna och vid färjläget i Håkansta jobbar en grävskopa som tar upp stora isblock för att färjan ska kunna lägga till.

– Vi har nog tagit upp 100 ton is ur rännan de senaste dagarna, annars hade vi inte kunnat köra som vanligt.

Landen säger också att färjan tas ur drift så fort sträckan Sunne-Vällviken öppnas.

Ett bevis på att det inte går att lita på isarna fast det varit så kallt, är den bil som står djupfryst på isen nedanför Kläppe i Hallen. Den har blivit bärgad från Storsjöns botten sedan den gick genom isen under nyårshelgen. Bilens ägare hade försökt att göra en egen isväg mellan fastlandet och en liten ö strax utanför. Men isen höll inte och bilen sjönk så att bara taket syntes.

Mer läsning

Annons