Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart lättare att få bygga strandnära i glesbygd

/
  • Att få bo nära stranden är ingen självklarhet tycker Anna Sonntag från naturskyddsföreningen i Krokom. ”Om det sker på bekostnad av miljön är det inte värt det, folk får väl nöja sig med att bo i närheten av sjöarna istället för vid strandkanten”, säger hon.

Det ska bli lättare att få dispens från strandskyddet för den som vill bygga och bo strandnära. Regeringens nya strandskyddspolitik luckrar upp strandskyddet i glesbebyggda områden som Jämtland. De nya reglerna väcker både ilska och hopp i länet.

Annons

Miljöminister Andreas Carlgren, c, anser att de nuvarande reglerna lagt en död hand på glesbygden och förhindrar utvecklingen. Även fortsättningsvis ska strandskyddet bli 100 meter. Men vill man bygga närmare än så kommer det att bli lättare att få dispens, åtminstone i glesbygden. I tätbebyggda områden blir det istället skärpningar. Regeringen hoppas att de nya reglerna ska ge glesbygdskommunerna större möjligheter att själva påverka utvecklingen av det strandnära bygget. Den jämtländske riksdagsledamoten Per Åsling, c, välkomnar detta.
– Förslaget är bra för oss i Jämtland. Det innebär att lagstiftningen anpassas till verkliga förhållanden. Fler kommer att flytta hit, det skapar tillväxt i länet.
Länsstyrelsen i Jämtlands län räknar med att få fler dispensansökningar att handlägga. Byggnadsingenjör Bo Hamberg på Länsstyrelsen bekräftar att man planerar för nyanställningar i år.
– Om förslaget kring strandskyddet går igenom får vi mer jobb. Regeringen föreslår att länsstyrelserna kompenseras ekonomiskt för merarbetet, så att vi på länsstyrelserna få extra pengar till personalförstärkning, säger han.
Men Naturskyddsföreningen i Jämtlands län ser med oro på förslaget om lättnader i strandskyddsreglerna och tror att de hotar naturvärdena.
– Självklart unnar man folk att få bo vackert, men det är inte värt det om miljön tar skada, säger Anna Sonntag som sitter i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Krokom.  Hon tror att förslaget om lättnader i strandskyddsbestämmelserna kan bli prejudicerande.
– Om kommunerna börjar bli generösa med att ge tillstånd att bygga vid stränderna kan det vara svårt att stoppa utvecklingen, var ska det sluta? Det måste ju räcka att kunna bygga hundra meter från vattnet, närmare än så behöver ingen bo.

Mer läsning

Annons