Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart flyttar räddningstjänsten

/
  • Rakt ovanför Campus. Här ska enligt planerna räddningstjänstens utryckningsväg ligga. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

I början av nästa år flyttar räddningstjänsten in på Fyrvalla.

Men fortfarande råder oklarheter om hur utryckningsvägen ska se ut.

Annons

– Vi har önskemål om att få till det så bra som möjligt, säger brandmästare Jörgen Eriksson.

I dag finns det en rondell vid korsningen Genvägen/Biblioteksgatan. Dessutom förs diskussioner om att göra om Fyrvallakorset till en rondell.

Mitt emellan dessa är utryckningsvägen planerad.

Nu är räddningstjänsten orolig för att trafiken runt Fyrvallakorset allvarligt kan försvåra möjligheterna att snabbt rycka ut.

– Värsta scenariot är om vi får ett larm vid 16.00. Då brukar det vara riktigt tjockt med trafik på Genvägen. Det kan vara kö ända från Fyrvallakorset till rondellen vid Genvägen/Biblioteksgatan, säger Jörgen Eriksson.

För att tömma rondellerna på trafik vid utryckningar vill räddningstjänsten att det byggs in speciella trafikljus vid rondellerna.

– Vi kan kalla det utryckningsnödljus. De skulle stoppa trafiken in i rondellerna när vi får larm. Vi har 90 sekunder på oss att komma iväg och på den tiden hinner rondellerna tömmas, säger Jörgen Eriksson.

Att bygga in trafikljus vid två rondeller betyder extra kostnader.

– Ingen säger emot vårt förslag. Alla tycker att det är bra. Frågan i stället är hur det ska betalas, säger Jörgen Eriksson.

Räddningstjänsten ska flytta in på Fyrvalla i början av nästa år. Trafikljus och rondell kommer inte vara klara till dess oavsett. Hur påverkas er möjligheter att rycka ut av det?

– Det blir en byggarbetsplats där vi ska rycka ut och det blir inte särskilt bra så klart.

Mer läsning

Annons