Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får jämtarna själva välja vilken hälsocentral man ska ha

Landstinget rustar för det fria hälsovalet som införs från 1 januari 2010. Då få alla medborgare själva bestämma vilken hälsocentral de vill tillhöra.

Annons

Men landstinget har också tagit fram en kravlista för de vårdgivare som vill bedriva primärvård i Hälsoval Jämtland. Uppfylls kraven kan vem som helst få öppna en hälsocentral.

Än så länge finns det endast ett tjänstemannaförslag, men politikerna ska säga sitt på landstingsstyrelsen 3–4 november och beslut tas i fullmäktige den 24–25 november.

I dag tillhör alla en hälsocentral oavsett om de valt eller inte. Det fria hälsovalet innebär inte att man måste välja, det går bra att stanna kvar hos sin doktor även i fortsättningen.

Detta är vad som gäller medborgarna i Jämtland:

Medborgarna kan välja den hälsocentral de vill tillhöra.

Hälsocentralen kan inte neka medborgarens val utan måste ta emot alla som väljer den.

Det finns ingen begränsning angående hur ofta man får välja om.

Men man behöver inte välja. Den som inte gör ett aktivt val placeras på den hälsocentral som ligger närmast inom den kommun man bor i.

– Vi hoppas att Hälsoval Jämtland ska leda till att patientens ställning i primärvården stärks, eftersom friheten att välja och rätt att byta hälsocentral utökas, säger projektägaren Anders Wennerberg i ett pressmeddelande.

– Den ökade konkurrensen kan även stimulera vårdgivarna att bättre möta medborgarnas behov och i ännu större utsträckning än i dag prioritera det som medborgarna anser är viktigt, till exempel tillgänglighet, kontinuitet och bemötande.

Mer läsning

Annons