Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart blir det veckopendling till EU för Jens

/
  • I och med att Tjeckien nu har godkänt och skrivit under det nya EU-fördraget är Jens Nilssons plats  i EU-parlamentet säkrad och socialdemokraterna har nu sex av 20 mandat. ”Jag hoppas få sitta  i utskottet som jobbar med regional utveckling”, säger han. Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare

Tjeckerna godkände i går äntligen EU-fördraget och därmed är Jens Nilsson, (S), färd mot EU-parlamentet i Bryssel klar.

Annons

– Jag hade väl räknat med att de skulle godkänna det ända sedan Irland röstade ja, säger han.

Men därefter har den tjeckiska författningsdomstolen tagit tid på sig att gå igenom fördraget och det har setts som en förhalningsprocess som skulle ha kunnat leda till att den brittiske konservative oppositionsledaren David Cameron får möjlighet att riva upp fördraget om hans parti vinner det brittiska valet.

Men den tjeckiska författningsdomstolen hittade inget i Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag, som stred mot deras egen författning. Landets president Vaclav Klaus har även satt sin signatur på fördraget.

Därmed är det klart att Sverige nu får ytterligare två mandat i EU-parlamentet. Och med det valresultat som socialdemokraterna och Jens Nilsson gjorde i våras innebär det att Jens blir en av de som får packa väskan och åka till Bryssel.

– Ja, det känns skönt det här. Det känns också som en revansch för socialdemokraterna i hela norra regionen. Vi gjorde ett bra val och trodde nog att vi skulle få ett av mandaten redan i juni.

Exakt när det bär i väg till Bryssel vet Jens Nilsson inte än, han väntar på det formella beslutet.

– Det kan bli 1 januari eller 1 april, jag vet inte än.

De frågor han kommer att fokusera särskilt på under de fyra år som mandatperioden sträcker sig är regional politik, transportfrågor och sociala frågor.

– Regional utveckling har stor betydelse för hela norra Sverige och jag hoppas få sitta i det utskottet.

Om det blir så är inte klart än.

– Sociala frågor, som social ekonomi och folkrörelse har jag jobbat mycket med så de som värnar om det kan räkna med att de har en vän i parlamentet, säger han.

Tjeckiens underskrift innebär nu att det blir fyra års veckopendling till Bryssel för Jens. Och familjen samtycker.

– Vi pratade om det redan när jag beslutade mig för att kandidera. Men när min dotter var liten valde jag att inte kandidera i europaparlamentsvalet.

Mer läsning

Annons