Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snarkning är inte ofarligt

Sju av tio norrlänningar snarkar så mycket att det går ut över arbetslivet. Många av dessa förlorar flera timmars sömn varje natt. Det visar en ny studie om snarkningars effekter.

Annons

Lite mer än 2 600 personer i Sverige deltog i undersökningen som utfördes av danska företaget Kompas Kommunikation.

Resultatet visar bland annat att sju av tio norrlänningar sover dåligt på grund av sin snarkning. Drygt hälften sover sex timmar eller mindre varje natt.

Cirka en tredjedel av norrlänningarna vaknar två till fyra gånger per natt på grund av att sin partner snarkar.

– Det är oroväckande att så många svenskar snarkar. Vanesnarkning är kopplat till sömnstörning och dagtrötthet. Att sova mindre än sex timmar per natt oavsett orsak är också förenat med hälsorisk och kopplat till diabetes och fetma, det visar internationella studier, säger sömnforskaren Eva Svanborg, professor vid Universitetssjukhuset i Linköping, i ett pressmeddelande.

Konsekvensen av att många snarkare förlorar sömn är att sju av tio norrlänningar känner sig ineffektiva, okoncentrerade och ofokuserade på jobbet därför att de är trötta. Var fjärde person har fler sjukdagar på grund av snarkningen.

– Alla människor snarkar ibland, men vanesnarkning kombinerat med dagtrötthet har en klar koppling till olyckor på arbetsplatser och i trafiken, säger Eva Svanborg.

Mer läsning

Annons