Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutskastning på blogg ledde till åtal om förtal

Den 49-åriga kvinnan bloggade och smutskastade en man i över två år. På fredag inleds tingsrättsförhandlingarna i Östersund där kvinnan åtalas för grovt förtal.

– Hon har medvetet gått ut för att nå fram till hans potentiella kunder i hans näringsverksamhet för att förmå dem att inte anlita honom.

Annons

Det säger åklagaren Eva-Lena Rimér som inledningsvis hade hand om fallet som nu rullas upp i Östersunds tingsrätt.

Det var för snart fyra år sedan som kvinnan från Åre kommun började sitt bloggande och skrev inlägg på internetsidor som pekade ut mannen som våldtäktsman.

Smutskastningen slutade inte förrän 2,5 år senare efter det att mannen gjorde en polisanmälan och det finns klar bevisning i fallet inför tingsrättsförhandlingarna med utskrifter från olika bloggar där kvinnan skrivit om mannen.

Enligt Eva-Lena Rimér handlar smutskastningen inte enbart om några enstaka påhopp utan om systematiskt utpekande både med mannens namn och hans företag.

– Hon har inte bara skrivit i allmänt skvallersyfte. Det har gått ut på att hindra folk från att bli kunder i hans näringsverksamhet och han fick också mycket riktigt lägga ner, säger hon.

I länet är vi relativt förskonade från förtalsbrott som är relaterade till internet – åtminstone fall som leder till åtal.

– Det är inte så vanligt som jag ser det, säger polisutredaren Per-Erik Löfgren.

Men hot och kränkningar, såväl via sms som chattsidor och andra sociala medier på nätet, ökar ständigt.

– Det blir vanligare eftersom folk använder sig av de här tjänsterna mer i dag än förr, säger Eva-Lena Rimér.

Egentligen skulle rättsförhandlingarna ha inletts mot den 49-åriga kvinnan redan på tisdagen, men kvinnan uteblev. Tingsrätten häktade då kvinnan i sin frånvaro och strax efter klockan 16 på tisdagen kunde polisen gripa henne.

Som LT tidigare har berättat kräver mannen 200 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons